Gurmaanidele: kus elavad Tallinna parimad maitsed?

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Don Gastronom (Rotermanni keskus)
Parimad palad Hispaaniast: pererahvas Julia Zvereva ja Denis Bakalovs.
Don Gastronom (Rotermanni keskus) Parimad palad Hispaaniast: pererahvas Julia Zvereva ja Denis Bakalovs. Foto: Peeter Langovits

Arter tegi tiiru Tallinnas järjepanu avatud gurmeepoodides ja uuris, mille erilisega nood kokandushuvilisi peibutavad. Kõik pakkusid välja ka mõnusaid maitsekooslusi ja ühe retsepti.
 

Don Gastronom (Rotermanni keskus)

Mis: kes armastab Hispaania kööki, leiab sealt kõik selle maa delikatessid – vinnutatud sea-, veise- ja hobusesingi ning vorstid, samuti oliiviõlid, oliivid, suupisted, maiustused, juustud, marmelaadid, moosid, (vahu)veinid.

Tähtedeks on vinnutatud Jamon Iberico sink – tammetõrudega toidetud Ibeeria musta tõugu sea lihast, mis on küpsenud 14–36 kuud, samuti Iberico Bellota Chorizo vorst, Manchego lambapiimajuust, küüslaugu-tšilliga maitsestatud oliivid, Priorati punane ökovein Clos Del Mas. Kes tahab, saab ka terve vinnutatud Jamon Gran Reserva seakintsu.

Ainult seal: (vahu)veinid, šerrid ja muu alkohol on selline, mida mujalt Eestist ei leia.

Põnev maitsekooslus: Manchego juust koos viigimarja-mandlimaiustusega; vinnutatud sink meloniga; punases veinis laagerdunud kitsejuust aivast ehk ebaküdooniast marmelaaditaolise maiustusega; pipra-lambapiimajuust marja-puuviljamoosiga.

Pererahva lemmik: hallitusega pehme kitsejuust Petit Nevat, Manzanilla oliivid, Chorizo Iberico ja Longaniza vorstid, Jamon Iberico sink.

Tee järele: tapas ehk hispaaniapärased suupisted.
Võta pikka saia, Beneoliva oliiviõli, Jamon Reserva sinki, Deshuesada rohelisi oliive.
Viiluta sai ja rösti. Piserda peale natuke oliiviõli. Kata õhukese singiviiluga ja kaunista oliiviga. Kinnita kokteilitikuga.

Nimini Gurmee (Rotermanni keskus)

Mis: «Maailm peos,» kõlab poe loosung. Kirev valik on pärit eri maailmajagudest – Euroopast, Aasiast ja Ameerikast –, mis aitab soovijail taasluua eksootilisi maitseelamusi, mida maailma eri paigus kogetud. Ainuüksi maitseained ei sarnane supermarketi omadega: suitsutatud paprika, Baski mahlakas ja vürtsine Esplette tšillipipar, Madagaskari meresoolahelbed grillitud vürtsidega jm.

Ei puudu ka veinid, šokolaad, pasta, singid ja salaamid, samuti Itaalia, Inglise ja Prantsuse juustud, olgu see punases veinis laagerdunud Itaalia kitsepiimajuust või kuulus brändiga pestud Burgundia Époisses de Bour­gogne'i juust. Igal hommikul tulevad ahjust ehtsad Prantsuse võicroissant’id, pikad saiad, brioche’id ja Itaalia ciabatta’d. Aasia köögi austajad leiavad ka misosupi, mis saab kodus kiirelt valmis.

Ainult seal: Itaalia lambapiima sinihallitusjuust ning i’Tartufi trühvlid ja trühvlisaadused – või, kreemid, salsad. Eri riikide nn juustumoosid, tšatnid, pateed. Samuti lummava maitsega külmpressitud kookosõli Filipiinidelt, mille lõhnabukett täidab kokates kogu majapidamise.  

Põnev maitsekooslus: proovi oma lemmikjuustu koos moosi, mee või tšatniga. Või siis Proseccos laagerdunud kõva juustu koos Piemonte Moscato veinitarretisega või trühvlijuustu kastanimeega.  

Pererahva lemmik: hommikul ahjust tulnud mandlitäidisega croissant’id. Suurepärase söömaaja saab ka croissant’ist kitsejuustu, moosi ja rohelise salatiga.

Tee järele: lihtne õhtusöök kümne minutiga – trühvlipasta. Üht-teist võib retseptis asendada kodus leiduvaga.

Võta Moccagatta spagette, i’Tartufi musta trühvli kreemi, Grana Padano juustu, Balsamico di Modena palsamiäädikakreemi, Rainieri esimese külmpressi oliiviõli, soola.

Keeda spagette soolaga maitsestatud vees. Vala teise potti maitse järgi oliiviõli, samuti pool kuni terve tuubitäis i’Tartufi trühvlikreemi, sega läbi, soovi korral kuumuta. Vala valmis pasta sinna peale ja sega. Paku koos juustulaastudega ja kaunista palsamiäädikakreemiga. Kõrvale sobib Itaalia Gavi di Gavi Fossili vein.

Kukk ja Konn (Raua 65)

Mis: keskendub üksnes Prantsusmaale – juustud, veinid, pasteedid. Peatselt on valikus ka kohapeal küpsetatud prantsusepärased saialised. Tähtedeks on Camemberti, Roqueforti, Comté jm juustud, Pate de la Campagne’i pasteet, veinidest Sauternes ja Chateauneuf du Pape. Ei puudu värske foie gras ehk nuumhane- või ka pardimaks, trühvlid, trühvlihelbed ja -õlid.

Ainult seal: enamik kaubast tuuakse ise Prantsuse väiketootjatelt ja mujalt Eestist neid ei leia. Ette tellida saab värskeid mereande, austreid, krevette, meritigusid ja ka liha.

Põnev maitsekooslus: aperitiiviks pardi- või hanemaksapasteet Prantsuse Fleur de sel'i meresoolaga; erinevad pasteedid koos väikeste hapukurkidega; erinevad määrdekreemid pika saia peal.

Pererahva lemmik: traditsiooniline Prantsuse keedusink ja vorstid. Võrratu on ka toorsink koos meloniga ja hanemaks šalottsibulamoosiga.

Tee järele: suupisted Prantsuse verivorstiga.

Võta Prantsuse vürtsikat vm verivorsti, sibulat, hapukoort, muskaatpähklit, lehttainast.

Hauta hakitud sibulad vees pehmeks. Kui vesi on aurustunud, lisa natuke hapukoort ja muskaatpähklit. Eemalda verivorstilt nahk, rulli lehttainas ahjuplaadile, pane peale sibulamass ja verivorsti sisu. Küpseta 180-kraadises ahjus u 20 minutit. Lõika suupäraseks. Samamoodi võib teha suupisted ka keedukartuli viiludest, kattes need enne küpsetamist sibula ja verivorstiga.

Selveri Gurmee (Solarise keskus)

Mis: lai valik, üle 1500 toote värskest lihast teeserviisini – kõik, mida mõnusaks õhtusöögiks või külaliste hellitamiseks vaja läheb. Värske liha, kohapeal küpsetatud saiakesed, salatid, kastmed, singid, juustud, hoidised, veinid. Ei puudu Itaalia käsitööjäätis ja 25 aastat laagerdunud Ortalli palsamiäädikas. Kliendid armastavad Serrano sinki, mida kohapeal ainulaadse profiviilutajaga lõigatakse. Külakostiks võetakse sageli Whittard of Chelsea kohvi, teed ja kakaod, Maxim’si maiustusi.

Ainult seal: Chorizo toorvorstid, mida ahjus küpsetada, marineeritud Kreeka pähklid, kastanimoos, Cadbury maiustused, Whittard of Chelsea teed – muide, need on Inglise kuninganna lemmikud. Ka enamikku veinidest supermarketist ei leia.

Põnev maitsekooslus: itaallaste vinnutatud prosciutto sink grissiinide ehk soolaste kõrsikute ümber, juurde oliivid, juust ja täidlane punavein; ahjukuumad võileivad Serrano singi ja Manchego juustuga; singiribadesse mähitud grillitud sparglid; kitsejuust viigimarjamoosiga; pardimaksapasteediga täidetud Linkosuo kausjad näkileivad, lisandiks jõhvikamoos portveiniga.

Pererahva lemmik: Serrano sink.

Tee järele: pasta prosciutto singiga.

Võta 500 g pastat, 1 sl oliiviõli, pool sibulat, 2 hakitud küüslauguküünt, Serrano või prosciutto sinki, peotäis tükeldatud rohelist sparglit ja šampinjone, 1 1/4 kl toidukoort, 1/4 kl riivitud Parmesani juustu, pool tl musta pipart, pool tl tšillihelbeid.

Keeda pasta al dente ja nõruta. Kuumuta pannil õli, lisa sibul, küüslauk ja seened. Prae paar minutit ning lisa singiribad, spargel ja kuumuta läbi. Lisa koor, juust, pipar ja tšillihelbed. Kuumuta tasasel tulel paksenemiseni, u 4 minutit. Vala kaste pastale ja lisa veel juustu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles