Magusate jookide tarbimise piiramine aitab kaalu langetada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs käidi välja magustatud jookide maksustamise idee
USAs käidi välja magustatud jookide maksustamise idee Foto: AFP / Scanpix
USA teadlaste väitel aitab suhkruga magustatud jookide tarbimise piiramine tõhusalt kaalu langetada.

Uuringus osalenud, kes vähendasid magusate jookide tarbimist iga päev vaid ühe portsjoni võrra, kaotasid 18 kuu jooksul keskmiselt 1,1 kilo, kirjutab Healthday.

Uuringut juhtinud doktor Liwei Chen New Orleansi meditsiinikoolist soovitas janu kustutamiseks vett juua ja vedelikes peituvate kalorite suhtes tähelepanelik olla.

«Kui vähendate tarbitavate jookide, eriti magustatud jookide kogust, saate lihtsal ja kergel moel oma kehakaalu säilitada,» sõnas Chen. «Väldite kaalu lisandumist või kui peate dieeti, aitab see teil oma eesmärke saavutada.»

Uuringus analüüsiti 810 täiskasvanu söömisharjumusi. Eriti suurt rõhku pandi seejuures nende kaalu ja tarbitavate jookide seostele. Selgus, et kõigist vedeliku kujul tarbitavatest kaloritest saadi 37 protsenti just magusatest jookidest.

Ilmnes, et kaalukaotuse seisukohast mõjus magusate jookide tarbimise vähendamine efektiivsemalt kui tahke toidu koguste piiramine. Inimestel, kes piirasid magusate jookide tarbimist päevas ühe portsjoni jagu, langes kaal 18 kuu jooksul 1,1 kilo võrra.

Toitumisteadlane Connie Diekman sõnas tulemusi kommenteerides, et need tõestavad väikeste elustiilimuutuste suurt mõju kehakaalule.

«Kui üks pisike dieet võib kuue kuu jooksul kaalu poole kilo võrra vähendada, siis teiste väikeste muutuste või igapäevase veerandtunnise liikumise lisamine võib tervisliku eluviisi kergemini saavutatavaks muuta,» ütles Diekman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles