Naised tunnevad alateadlikult meeste kehalõhnast emotsioone

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised tunnevad alateadlikult meeste kehalõhnast emotsioone
Naised tunnevad alateadlikult meeste kehalõhnast emotsioone Foto: SCANPIX

Hollandi Utrechti ülikooli uuring näitas, et naised tunnevad mehe kehalõhnast selliseid emotsioone nagu näiteks kartus ja põlgus.

Katse näitas, et kui mehed tundsid kartust või vastikust, siis emotsioonide tõttu eritatava lõhnaga käivitasid nad sama protsessi ka naistel, edastab The Telegraph.

Katses vaatasid mehed trillerit «The Shining». Neilt koguti kaenla alla pandud padjakeste abil higilõhna, mida hiljem anti naistele nuusutada.

Naistel tekkisid lõhna nuusutades samasugused füüsilised märgid, nagu olid olnud meestel – ehmatusilme näos, silmade suurenemine ning hingamise muutus.

Kui mehed aga vaatasid MTV «Jackassi», kus tehti erinevaid nõmedaid ja vastikust tekitavaid etteasteid, käivitus naistel jällegi seda vaadanud meeste kehalõhna tundes samasugune reaktsioon – nad tundsid vastikust.

Uuring näitas, et mõned emotsioonid on nakkavad ning neid on võimalik jälgida kehakeemia muutuse kaudu.

Tavaliselt ei teadvusta naised seda meeste kehalõhna tundes.

Oletatakse, et emotsioonide edasikandumine on kommunikatsioonivorm, kus näiteks hirm levib inimeselt inimesele, hoiatades ohu eest. Vastikustunde levimine võib aga hoiatada kahjulike ainete eest.

Teadlased valisid uurimaks, kuidas meeste kehalõhn naistele mõjub, sest meestest eraldub rohkem aineid, kui nad higistavad. Naised seevastu on kehalõhnasignaalidele tundlikud.

«Need avastused on tähtsad, kuna on vastuolus levinud arvamusega, et inimsuhtlus käib vaid keele ja nägemise abil. Samas ei ole naised meeste lõhnale reageerimisest teadlikud, vaid see on automaatne ja vaistlik reageering,» selgitas teadlane Gün Semin.

Samuti selgitab avastus «emotsioonide nakkust», mis tekib suures rahvahulgas.

Edasiste uuringutega soovitakse teha kindlaks, kas sellised põhiemotsioonid nagu õnnelikkus või viha, mis on ellujäämiseks vajalikud, on sama nakkavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles