Nõuandeid, kuidas toiduaineid ette valmistada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nutikatel perenaistel on läbi aegade varuks olnud hulgaliselt nippe, et toit säiliks kauem, et ära saaks kasutada võimalikult suure osa toidust ja seda ei peaks ära viskama. Ka hea maitse on omadus, mis vähendab toidu ära viskamise tõenäosust, kirjutab keskkonnaportaal Bioneer.

Liha ülessulatamisel tuleb meeles pidada, et mida aeglasemalt see toimub, seda rohkem lihamahlu säilib. Kõige parem on seda teha külmkapis. Liha asetatakse kastrulisse või kaussi ja kaetakse niiske rätikuga. Jääkristallid sulavad aegamisi ja osa niiskust jõuab imenduda lihakiududesse, need paisuvad ja nende algne olek taastub. Kui liha sulatamisega on kiire, siis jäetakse see 2-3 tunniks toatemperatuurile seisma. Kuuma vee abil liha ei sulatata.

Et kooritud kartulid ei tumeneks, hoitakse neid külmas vees. Kartulite leotamist ei tohi teha pikalt, sest muidu hakkab C-vitamiin kartulis lagunema.

Et oad ja herned kiiremini pehmeks keeksid, tuleb neid eelnevalt külmas vees leotada. Ärge kasutage leotamiseks sooja vett, see muudab kaunviljad hapukaks.

Ka tatart, riisi, tange ja hirssi võib enne toidu valmistamist leotada.

Et mädarõigas ei tumeneks, tuleb ta üle kallata 3-5% äädikalahusega.

Soolaseeni ei tohi hoida soojas, kuid ka mitte külmutada: nii ühel kui ka teisel juhul muutuvad nad tumedaks.

Poolikuks jäänud vahuveinile enam korki peale panna ei saa, kui pistate pudelisuusse teelusika või noa, püsivad gaasid kuni järgmise päevani pudelis.

Kala saab säilitada paremini, kui pesta see korralikult külma veega läbi, pakkida paberisse ja panna jahedasse. Ka soolaga sissehõõrumine takistab kala riknemist. Kui säilitate kala kilekotis, jätke koti ots avatuks. Värske kala tuleb toiduks valmistada mõne tunni jooksul pärast ostmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles