Lapsevanemad ei mõista oma laste tundeelu sügavust

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps kardab süsti.
Laps kardab süsti. Foto: SCANPIX

Mitmed uuringud on kinnitanud, et lapsevanemad kipuvad oma laste võimeid ülehindama ning kuna paljudes teadustöödes kasutatakse lapsevanemate endi kogutud andmeid, siis tahtsid California ülikooli teadlased teada, kas vanemad on laste tundemaailma lahti mõtestades roosad prillid ette jätnud.

California ülikooli psühholoogid viisid läbi kolm erinevat uurimistööd, milles osales kokku enam kui 500 4-11-aastast last, vahendab teadus.err.ee. Nad töötasid välja lastele sobiliku emotsioonide hindamise skaala, kus lapsed said oma tundeid väljendada piltide abil ning lisaks harjutati lapsi hindama, kui tihti nad kannavad näiteks teatud värvi riideid või kui sageli nad midagi söövad.

Eraldi hindasid laste emotsionaalset heaolu ka vanemad ja selguski, et nende hinnangud olid stabiilselt ebaadekvaatsed ja liiga optimistlikud. Psühholoogid nägid, et lastel on palju rohkem hirme ja muresid kui nende vanemad aimavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles