Kas orkaan Sandy võib põhjustada beebibuumi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Orkaan Sandy laastab Ameerika idarannikut. Mõned meedikud on avaldanud arvamust, et torm võib mõjutada raseduste ja sünnituste arvu.

Naistearst Jennifer Ashton New Jerseyst ütles ABC uudistele, et looduskatastroofid mõjutavad sünnitusi, nagu ka kuuseis, kirjutab Daily Mail. «Teooria kohaselt seostatakse õhurõhu langemist lootekoti rebenemisega, mille järel puhkevad looteveed,» selgitas ta.

Kuigi teaduslikke tõestusi sellele teooriale ei ole, siis on Ashtoni sõnul tormijärgsel ajal märgatud suurenenud sündide arvu võrreldes tavapärase ajaga ning neid tulemusi on kajastatud ämmaemandate ajakirjades. Lisaks mõjutab sünnitusi naistearsti sõnul ka täiskuu.

Skeptikute sõnul on tegu müüdiga. Günekoloog Jacques Moritz ütles, et stressihormoonid taksitavad imetajatel keerulisel ajal sünnitada.

Teise teooria puhul jäid spetsialistid siiski ühele arvamusele – nimelt mõjutab torm raseduste arvu ja selle tulemusi on oodata üheksa kuu pärast. Varasemalt on märgatud, et suurkatastroofide järel tõuseb oluliselt raseduste arv. Nõnda mõjutas iivet Ameerika Ühendriikides näiteks terrorirünnak 11. septembril, 2001. Raskel ajal otsivad inimesed tavalisest enam teiste seltsi ja mõtlevad rohkem suhetele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles