Küüslaugu-koriandrileib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Laura Oks / Postimees

Avaldame Leiburi korraldatud leivateo võistluse mõned parimateks tunnistatud retseptidest, et kodukokad saaksid ka ise katsetada, kuidas maitsevad Eesti parimad koduleivad. Selle retsepti autoriks on Eha Karus.

Koostisained:

1 liiter vett
1,1 kg täistera rukkijahu
200 g juuretist
120 g suhkrut
2 tl meresoola
1spl toiduõli
2 spl nisujahu (leib jääb kohevam, kui lisada veidi nisujahu)
3 tl koriandrit (jahvatatud)
1 tl peenestatud basiilikut
2 keskmist küüslauku (tükeldada, kes soovib tugevamat maitset, võib panna 3 küüslauku)
2 tl koduleiva ekstrakti (tehtud rukkilinnase jahust, mina kasutasin OÜ Malt Sangaste toodet )

Valmistusõpetus

1 liiter vett, 200 g juuretist ja 400 g rukkijahu segada ja panna sooja kohta 16- 20 tunniks seisma. Seejärel lisada ülejäänud ained ja sõtkuda taigen, lasta 30 minutit taignal soojas kohas seista. Seejärel panna taigen võiga määritud soojadesse vormidesse, taigen teha pealt märja käega siledaks ja vajutada sisse augud ning lasta kaetult kerkida 3 tundi.

Panna vormid eelsoojendatud ahju (240 kraadi)

Küpseta: 10 minutit – 240 kraadi

10 minutit – 230 kraadi

10 minutit – 220 kraadi

20 minutit – 200 kraadi

10 minutit – 190 kraadi

Lõpus võib leiva katta fooliumiga, kui leib on pealt juba piisavalt pruun ja ei soovita enam pruunistumist. Küpsetusaeg võib erinevates ahjudes olla veidi erinev (50-60 minutit).

Võtta leivad välja ja tõmmata leivad üle märja käega, katta rätikuga ja lasta 7-10 minutit jahtuda, siis kallata leivad vormidest välja ja katta soojalt rätikutega. Lasen õhtul küpsetatud leibadel jahtuda niimoodi kuni hommikuni, nii toimub järelküpsemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles