Meie pere kodune rukkileib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Tobberi rukkileivad
Maret Tobberi rukkileivad Foto: Sille Annuk

Avaldame Leiburi korraldatud leivateo võistluse mõned parimateks tunnistatud retseptidest, et kodukokad saaksid ka ise katsetada, kuidas maitsevad Eesti parimad koduleivad. Selle retsepti autoriks on Maret Tobber.

Koostisained:

800 ml «käesooja» vett
eelmisest leivateost jäänud juuretis (~3 kuhjaga sl)
250 gr + 350 gr täistera rukkijahu
100 gr täistera kaerajahu
4 sl suhkrut (~60 gr)
2 tl soola
seesamiseemneid
~25 gr võid (vormide ja ahjust võetud leibade pealt määrimiseks)

Sellest kogusest saab 2 leiba à ~550 gr (kokku ~1,1 kg) ja parajalt palju juuretist järgmiseks leivateoks.

Valmistusõpetus

Hommikul segan suures savikausis kokku «käesooja» vee, juuretise ja 250 gr täistera rukkijahu, katan kausi rätikuga ning jätan toatemperatuuril 8-10 tunniks hapnema. Selle aja möödumisel rätikut kergitades leiame kausist mõnusalt kobrutava ja hapukalt lõhnava leivataigna alge.

Sõelun juurde ülejäänud jahud ning lisan soola ja suhkru. Saadud taigna panen eelnevalt võiga määritud vormidesse, silun tainast märja käega, kuni selle pealispind muutub piimjaks, tõmban kahvliga taignale mustri ja raputan peale seesamiseemned.

Panen vormid 2-3 tunniks sooja ja tuuletõmbeta kohta, et tainas saaks kerkida. Kui vormid on täis kerkinud, panen need ahju, kus nad küpsevad 200 kraadi juures 70 minutit.

Pärast leibade ahjust tulekut määrin nende pealmise külje võiga ja jätan märja rätiku sisse mähituna jahtuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles