Teravaid maitseid Treppoja Sahvri pererahvalt

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoidiseloomingut nautimas: (vasakult) Tõnis Tammer, Age Viimsalu ning lapsed Anni-Anete (3,5) ja Liine-Lisete (2).
Hoidiseloomingut nautimas: (vasakult) Tõnis Tammer, Age Viimsalu ning lapsed Anni-Anete (3,5) ja Liine-Lisete (2). Foto: Laura Oks

Eriliste hoidistega tuntust kogunud Treppoja Sahvri pererahvas veedab oma Treppoja suvekodus viimaseid sügispäevi. Arter käis Age Viimsalul ja Tõnis Tammeril külas ning sai purgitäied toiduinspiratsiooni. 

Mina, kes ma krehvtist tšillit väga ei armasta, ootasin suu ja kõhu väreledes, kuidas Treppoja Sahvri oranži kaanemütsikesega purgimaiused – nii nimetab pererahvas oma n-ö soolaseid moose – mu  maitsenäsad tuliseks kütavad. Aga võta näpust.

Jah, tšillit või mädarõigast mõõdab pere peakokk, loova toiduloomuga Tõnis Tammer, enamikku moosikeedustesse küll. Seda aga just nii palju, kui eestlase valulävi lubab. On üksnes kaks erandit, mis võivad nii mõnelgi pisaravoolu vallandada: terav tšillimaius ja mädarõika äkine.

Tõsi, ka siinmail on inimeste maitsemeel väga erinev, täheldab mees. Näiteks laatadel üle Eesti, kus nad lõppenud suvel purgimaiuseid pakkusid, oli arvamusi seinast seina: «Terava tšillimaiuse kohta on öeldud, et no mis pläga te siin müüte, üldse pole terav! Teine jällegi ehmatab, et oih, kui vürtsikas,» täheldab mees.

Terav maitse hinnas

Ja eks ta moosi maitsestab ikka seesuguseks, et endale meeldiks. See pole sugugi lihtne: näiteks sibulamoosi katsetas ta enne kolm pajatäit, kui õige maitse kätte sai. Kohe-kohe algavad köögiseansid pohla ja tšilli kokku klapitamiseks.

Mädarõigas on tegelikult vaat et teravam ja ägedamgi kui tšilli, lisab Age Viimsalu, kes tituleerib end pere abikokaks ja osaleb põhiliselt viljade puhastamises, purustamises ja purgistamises, jättes maitsete timmimise meeleldi mehe tööks.

Ta kirjeldab naeruselt, kuidas mädarõigas sibulast kordi hullemini silmad vett jooksma paneb ja hingamise kinni lööb, nii et juurikat hakkides tuleb prillid ja suumask ette panna. Seda siiski mitte Treppojal, vaid ametliku lubakirjaga linnaköögis, kus müügiks mõeldud mooside tarvis huugab 20-liitrine pada.

Kangusest hoolimata on aga just need kaks moosi, vana retsepti järgi sündinud äkine ja paari India reisidest ainest saanud tšillimaius seni sahvri suured müügihitid – head kas või liha kõrvale.

Koduse moosi harjumus

«Just sain naabritädilt viimase tänavuse pundi rabarberit. Rabarberi-tšilli segu, muide, on hinnas Juustukuningate poes. Ja grill-lihaga super!» kiidab Tõnis Tammer suvemaja õuel, kus endisest omanikust jäid alles mõned tikri- ja sõstrapõõsad ning õunapuud.

Ka vana kasvuhoone, kus nüüd tomatit, kurki, paprikat, rohelist salatit ja ürte kasvatatakse. Sel suvel olid esimest korda kodupeenral ka maasikad, porgandid, herned, oad.

Eks aiast lähe üht-teist enda tarbeks ka purki, sest kõvad hoidisetegijad on mõlemad olnud enne sahvrifirma aegugi. Alates sellest, kuidas ühes sõpradega igal aastal sadu kilosid õunu mahlaks pressitakse – läinud aastal tehti õunamahla 370 liitrit – kuni vürtsikate purgisalatite ja tikri-banaani keedisteni. Isegi õunaveini on enda lõbuks Treppoja veinimõisa sildiga pudelitesse villitud.

Moosidest süüakse peres kõige rohkem õunamoosi, läinud aastal avastati aga lehterkukeseened, mis kuivatatult-jahvatatult roogadele, ka võileivale pudistades ahvatlevat aroomi ja maitset lisavad. 
Nii ongi väike pereettevõte, mille äriplaan nägi alguses ette üksnes kudumist ja sai kõrvalharuks hoidised, asja loogiline jätk. Kuigi sunnitud, sest tõukeks sai hoopis mehe koondamine autofirmast ja töötuks jäämine.

Naine, kes töötab turunduse alal ja on praegu lastega kodus, tunnistab, et ega ükski söögikord ei möödu tal ilma mõne hoidiseta, olgu see keldririiulilt või Treppoja Sahvri varudest. «Harjumus,» ütleb Age Viimsalu, kui esimese kodugurmeeliku söögikäigu, krõbesaiad kitsejuustuviilakad.

Ahjulõhe apelsini-tšillimaiusega

Apelsini-tšilli maiusega saab valmistada magushapuka maitse ja karamellise kattega ahjulõhe.

•    lõhefileed

•    pool purki apelsini-tšillimaiust

•    soola, pipart

Määri lõhefilee maitse järgi soola-pipraga ja tee sisselõiked – mida paksem filee, seda rohkem sisselõikeid. Määri filee apelsini-tšillimaiusega ja jäta vähemalt paariks tunniks marineeruma. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit, siis 15 minutit grilli all, kuni kala võtab kauni kuldse jume ja moodustub mõnus karamelline pealiskiht. Serveerimisel paku soovi korral lisandiks veel apelsini-tšilli maiust.

Juusturullid purgimaiustega

Need saiad on lihtsad teha ja suurepärane veinikõrvane amps ootamatutele külalistele. Kõrvitsa-mädarõika maius teeb juusturullid mahlaseks, ahjusoojana viivad need lausa keele alla ja on väikeste laste suured lemmikud. Terav tšillimaius annab lisaks mahlasusele ka veidike teravust.

•    0,5 kilo pärmi-lehttainast

•    veerand purki kõrvitsa-mädarõika maiust

•    veerand purki teravat tšillimaiust

•    200 g riivjuustu (soovi korral tugevamaitselist Kadaka suitsujuustu)

•    peotäis seesamiseemneid

•    1 muna

Võta juba varakult lehttainas sulama.

Mida aeglasemalt saab see sulada ja eelkerkida, seda õhulisemad ja kohevamad tulevad saiad.

Rulli tainas lahti, raputa peale seesamiseemneid, määri pool sellest kõrvitsa-mädarõika maiusega ja teine pool terava tšillimaiusega ning  kata riivjuustuga. Rulli tainas kokku ja lõika 2 cm kettad, jäta ahjuplaadile 10–30 minutiks kerkima. Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus u 15 minutit.

Kodune pikkpoiss maisi ja paprikaga

Mais ja paprika muudavad argiõhtuse pikkpoisi värvilisemaks,  mahedam kõrvitsa-mädarõika maius või jõulisem-krehvtisem mädarõika äkine lisavad kõrvale pakkudes uusi maitsenüansse.

•    800 g kodust hakkliha

•    1 punane paprika

•    1 väike purk maisi

•    1 muna

•    50 g hapukoort

•    riivsaia

•    soola-pipart

•    peotäis rohelist (peterselli, salveid, tilli)

Sega kausis hakkliha, muna, hapukoor, riivsai, mais, hakitud maitseroheline, maitsesta soola-pipraga. Jaga segu kaheks «pikaks poisiks», vajuta sisse paprikaribad. Küpseta 200-kraadises ahjus u 40 minutit kuni pruunistumiseni.

Kõrvitsa-mädarõika maius

Proovi Treppoja kõrvitsahoidist ise teha: see sobib hästi hakklihatoitudega, ka juuresoleva pikkpoisiga. Samuti võib seda panna juustusaiade vahele, tulemus jääb mõnusalt mahlakas.

•    1 kg kõrvitsa viljaliha

•    1 väiksema sidruni mahl + riivitud koor

•    1 tl ingverit

•    1 väiksem pea küüslauku

•    250 g suhkrut

•    200 g mädarõika valmishoidist

•    1 tl soola

•    100 g vett

Haki kõrvits ja pane väikese tilga veega keedunõusse hauduma, enne lõplikku pehmenemist lisa hakitud ingver, küüslauk ja maitseained. Kui keedus on pehmenenud, purusta ained saumikseriga ühtlaseks massiks ja lisa mädarõigas. Lase 10 minutit kuumeneda. Tõsta eelkuumutatud purkidesse ja sulge desinfitseeritud kaantega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles