Kuidas üle saada hirmust läheduse ees?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoogid väidavad, et inimestel on kaasa sündinud kaks hirmu: hirm valjude häälte ees ja hirm kukkuda. Tänapäeval on hirmude ja foobiate spekter väga lai, kuid võin kihla vedada, et kartus libastuda ja kukkuda on endiselt paljudel hirmude esikümnes.

See võib seletada ka, miks inimesed kardavad teist sügavalt ürgset kogemust: intiimsust. Lubades endal emotsionaalselt kellegagi lähedaseks saada võib tunduda sama õudne, kui kaljult alla kukkumine, kirjutab Oprah.com.

Armudes kaob piir «oma» ja «teise» vahel ning võib tekkida raskusi üksteise eraldi vaatlemisega, sest oled harjunud mõttega nägema teid koos. Võib ka juhtuda, et «teine» saab tähtsamaks kui «oma», kuid meil puudub kontroll armastuse ja armastatu üle. Mida aga teha, kui oled armunud ent kardad lähedust? Siin on mõned nõuanded.

Halb idee #1: kaitse oma südant

Armastusest keeldumist peetakse emotsionaalseks suitsiidiks. Ometi võitlevad paljud intiimsuse vastu, kaitstes oma südant kõikvõimalikel meetoditel. Pane tähele, et oma südame peitmisega keelad sa end armastada ning enesel armastust tunda ning seeläbi muudad end veelgi õnnetumaks.

Hald idee #2: kontrolli oma armastatut

«Kui sa ei armasta mind, ma tapan end. Kui sa lõpetad mu armastamise, tapan ma sind.» Mõnede arvates on sellised ultimaatumid tõelise armastuse märgiks. Tegelikult on need relvad, mille abil teist inimest kontrollida. Need hävitavad kiiresti tõelise sideme kahe inimese vahel.

Kui tunnete vältimine ja partneri kontrollimine ei anna häid tulemusi, mis siis annab?

Hea idee #1: ole avatud

Vältimine ja kontroll ei peata meie südameid haiget saamast ega pehmenda kukkumist. Miks siis mitte end üle kalju ääre visata ega tunda muret selle pärast, et kukkumine võib haiget teha? Pane tähele, et «mitte muretsemine» ei tähenda seda, et sa täiesti ükskõikne oleks, sa tead endiselt lähedusega kaasnevaid riske, ent sa oled neile avatud.

Kuidas? Väga lihtne: teadvusta kõiki oma tundeid. Ütle need välja. Kirjuta neist päevikus, räägi sõbrale, tunnista kas või taksojuhile. Koge kõiki tundeid, armastust ja kirge ilma end tagasi hoidmata.

Hea idee #2: hõiska rõõmust

Kui tunned hirmu ligi hiilimas, ära poe peitu, vaid hõiska rõõmust. Kuigi su jalgealune võib tunduda õõnsana, võib tunnete kogemise tähistamine kukkumise muuta lendamiseks. Kuid kas kukkumisest hullem pole hoopis mitte maandumine? Endale tuleks teadvustada, et inimesele, kes võtab intiimsuse omaks, eksisteerib vaid kaht sorti maandumist ja mõlemad neist on ilusad.

Esimene võimalus on see, et armastatu armastab ka sind. Sellisel juhul kukute kahekesi koos üha sügavamale. Teine variant on see, et oled oma tunnete suhtes aus, kuid sind ootab ees tõrjumine. Kas see teeb haiget? Meeletult. Kuid ka tõrjumist kogedes oled sa suuteline midagi imelist looma ning kogemuse võrra rikkamaks saama.

Järgmine kord, kui tunned, et maapind su jalge all hakkab kaduma ning kaine mõistus käsib millestki kinni haarata ja end päästa, juhindu oma emotsioonidest ning kuuled taustal üht häält hüüdmas: kuku, ära karda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles