Faktid, mida võiksid viljakuse kohta teada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui planeerid rasedust või soovid kunagi hiljem lapsi saada, siis võiksid teada mõnd olulist nüanssi fertiilsuse kohta.

Alakaalulisus ja ülekaalulisus on selgelt seotud viljakusprobleemidega

Viimastel aastatel on kindlaks tehtud, et rasvumine raskendab oluliselt rasedaks jäämise võimalust, kirjutab Huff Post. Kui kehamassiindeks on vähem kui 18 või rohkem kui 32, siis on probleeme ovulatsiooni ja rasestumisega, kuid ka rasedus on sel juhul seotud komplikatsioonidega.

D-vitamiin parandab viljatusravi tulemusi

Lõuna-California ülikooli värske uuring näitas, et naised, kelle organismis oli vähe D-vitamiini, jäid viljatusravi järel väiksema tõenäosusega rasedaks. D-vitamiini soovitatakse tarbida ka raseduse ajal.

Enamasti toitumine viljakust ei mõjuta

Ei ole piisavalt põhjalikke ja pikaajalisi uuringuid, mis tõestaksid, et toitumine mängiks viljakuse puhul olulist rolli.

Isadus ei garanteeri viljakust vanemas eas

Ellujäämisvõimeliste spermatosoidide hulk muutub aja jooksul. Seega, kui mees on varem isaks saanud, ei garanteeri see, et tal ei ole hiljem viljakusega probleeme.

Enamik naisi on 44. eluaastaks viljatud, ka siis kui ovulatsioon on regulaarne

Isegi tugev viljatusravi ei pruugi pakkuda suurt abi, sest pärast 43. eluaastat on rasedaks jäämise võimalused väga väiksed.

Enamasti stress viljatust ei põhjusta

Ovulatsiooni regulaarsust võib häirida vaid väga harvaesinev äge füüsiline või emotsionaalnestress. Puhkuse ajal rasestumise puhul on tegu pigem kokkusattumuse ja hea ajastuse kui lõõgastunud olekuga.

Regulaarne menstruaaltsükkel näitab regulaarset ovulatsiooni

Enamasti kestab menstruaaltsükkel 24 kuni 35 päeva. See on ka tavaliselt regulaarse ja oodatava ovulatsiooni märgiks. Naistel, kel on ebaregulaarne ovulatsioon, on ka ebaregulaarne menstruatsioonitsükkel, mis võib viidata polütsüstilise munasarja sündroomile.

Viljakuse määrab enamasti geneetika, mis mõjutab munarakkude arvu

Sündides on naisel munasarjades umbkaudu kaks miljonit munarakku. Iga viljakusperioodil toimunud ovulatsiooniga sureb umbes 1000 rakku programmeeritud rakusurma. Rakusurma ja varajast menopausi võivad edendada ka teised olud, nagu näiteks suitsetamine ja teatud tüüpi keemiaravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles