Miks on tüdrukud rohkem kaitstud kui poisid?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poisid on tugevad ja tüdrukud õrnad. See on üks peamisi põhjuseid, miks vanematel lööb tütarde suhtes välja tugevam kaitseinstinkt – poisid suudavad ju ise end kaitsta. Aga kas see vastab igas olukorras tõele?

Psychology Today kirjutab tüdrukute ja poiste erinevusest seoses sellega, kuidas vanemad neid näevad ning kuidas neid kaitsta soovivad.

Kujutle ette keskealist meest, kes kutsub noore tüdruku oma majja, mängib temaga keldris ja palub tal enda juurde ööseks jääda. Seda ei juhtuks ilmselt väga tihti, sest kõik asjaosalised eeldaks automaatselt, et täiskasvanud mehel võivad olla perverssed kavatsused ning ta võib tüdrukut seksuaalselt ahistada.

Millegipärast ei eeldata päris sama, kui mees kutsub oma majja noore poisi. Muidugi on teada juhtumeid, kus täiskasvanud mees on seksuaalselt ära kasutanud noort poissi. Kahjuks juhtub seda üsna sageli. Samuti on teada, et pedofiilid on reeglina mehed ja nad kasutavad ära nii poisse kui tüdrukuid.

Kui tegemist on tüdrukutega, on olukord keerulisem. Tüdrukuid kaitstakse pühalikult ja nende käike ning käitumist kontrollitakse. Väikesed tüdrukud pannakse alati kenasti riidesse ning neile õpetatakse, et nad oma seelikut või särki üles ei tõstaks, sest nii ei ole sobilik. Kas me räägime sama ka poistele, kes on mässumeelsemad ja suure tõenäosusega teevad öeldule risti vastupidist?

Kui laps jõuab teismelise ikka, tekivad isadel kartused seoses tütarde kohtingutel käimistega. Isad kuulutavad alati uhkelt, et lükkaks tütre kohtingutel käimise ajaliselt võimalikult kaugele. Kui tegu on aga teismelise pojaga, ei tunne isad tavaliselt nii suurt muret. Kui ka tunnevad, siis tavaliselt väga tavapärase asja üle, näiteks tuletavad meelde, et poeg ikka kondoomi kasutaks.

Aga tüdrukuid ei kaitsta poistest rohkem vaid seksuaalsetel põhjustel. Tüdrukutel hoitakse rohkem silma peal ka seetõttu, et neid nähakse kui poistest õrnemaid, malbemaid ja meeldivamaid. Samuti on tüdrukud süütumad ja haavatavamad, samal ajal kui poisid jätavad tugevama ja end paremini kaitsta oskava mulje. Enamjaolt ei baseeru meie tunded poiste ja tüdrukute osas reaalsusel, seega peegelduvad neist meie endi kujutlused ja fantaasiad seoses sellega, millised poisid ja tüdrukud on ja millised me tahame, et nad oleks.

Tüdrukute kaitsmine on õigustatud ja oluline. Kuid poistele tuleks pöörata rohkem tähelepanu, sest nad ei pruugi üldse nii iseseisvad olla, kui tundub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles