Õnnetundel on ka tumedam pool

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pidevalt õpetatakse, kuidas olla õnnelikum inimene ning arutletakse õnne teemal. Siiski on õnnelikkusel ka tumedam pool, mis võib sind takistada soovitud tulemuseni jõudmast, kirjutas youbeauty.com.

Õnnelikkus on üldjuhul väga kasulik – õnnelikud inimesed saavutavad sagedamini oma eesmärgid, on tööl edukamad ning tunnevad end igapäevaselt paremini. Siiski pole õnnelikkus alati kasulik ja positiivne kogemus. Alljärgnevalt toome välja kolm peamist võimalust, kuidas õnnelikkus võib olla kahjulik.

1. Liigne õnn

See võib tunduda ebaloomulik, kuid me saame olla iseenda üle liiga õnnelikud. Liigset õnnelikkust seostatakse alkoholi ja narkootikumide ületarbimise ning liigsöömisega. Samuti võib juhtuda, et liiga õnnelik olles ei pööra me piisavalt tähelepanu ohtudele ja ähvardustele. Näiteks, kui sul on iga päev meeletult hea tuju, siis ei pruugi sa tähele panna oma halvenevat füüsilist tervist.

Õnnelik olemises pole midagi halba, kuid ära lase õnnetundel segada oma ratsionaalset mõtlemist ning pane tähele erinevaid ohuallikaid.

2. Ignoreeritakse või surutakse alla negatiivsed tunded

Mitte keegi meist ei tunne end õnnelikuna kogu aeg. Paljudes olukordades on enam kui normaalne tunda end vihase, ärritatuna või pessimistlikuna. Siiski veenavad paljud meist endid olema õnnelikud, ükskõik, mis ka ei juhtuks. Me justkui peaksime kogu aeg olema õnnelikud. Kui see kõlab sinu moodi, siis sa arvatavasti surud oma negatiivseid emotsioone alla ning see pole tervislik.

Negatiivsetel tunnetel on ka omad kasulikud eesmärgid. Näiteks annab see kaaslastele märku, et me vajame emotsionaalset tuge. On normaalne tunda negatiivseid tundeid, kui leinad hiljuti kaotatud lähedast ning negatiivsed tunded annavad teistele võimaluse sulle toeks olla.

Kui tunned end kurva, armukadeda või vihasena, suhtu igasse tundesse kannatlikkusega, aktsepteeri neid ja armasta iseennast. Ära eemalda end neist tunnetest ega salga nende olemasolu. Sest kuidas sa tead, mis on õnn, kui sa pole kunagi kurb olnud?

3. Lõputu soov püüelda õnne poole

Muidugi tahavad kõik õnnelikud olla, kuid mõne jaoks käib asi vastupidiselt – mida rohkem ta õnne poole püüdleb, seda vähem õnnelik on. Selgitus on lihtne – kui ebaõnnestud õnnelik olemast, siis muudab läbikukkumine sind veelgi kurvemaks.

Kujuta end näiteks ette olemast kurb oma sünnipäevapeol, kus sa eeldasid, et oled õnnelikum kui tavaliselt. Sa hakkad tundma pettumust enda suhtes, sest arvad, et on oluline olla õnnelik sellisel sündmusel ning lõpptulemuseks oled veelgi õnnetum.

Kui püüdled õnne poole, siis proovi vältida liigset püüdmist. Selle asemel võta vabalt ning tegele asjadega, mida armastad. Õnn tuleb su juurde, kui elad nii nagu südames soovid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles