Treening lisab rasva põletavatele geenidele vunki juurde

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sportimisest hoidumise ettekäändeid jääb üha vähemaks: kõigest tunniajane treening paneb geenid koheselt kiiremini rasvu lagundama, näitas värske uuring.

Sportimine ei muuda lihaste geneetilist koodi, küll aga muutub väga olulisel moel treenitavates lihastes DNA-molekulide keemiline koostis ja struktuur, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Need DNA teatud piirkondades toimuvad muutused on ilmselt esimene märk lihaste geneetilisest ümberprogrammeerimisest, mis on seotud nende tugevamaks muutumise ning treenimisest tingitud ainevahetuse paranemisega.

«Inimese lihased on väga plastilised,» selgitas ajakirjas Cell Metabolism avaldatud uuringu autor Juleen Zierath Stockholmi Karolinska instituudist. «Lihas kohaneb inimese eluviisiga. Kui lihast ei kasutata, siis see kahaneb ning see on üks mehhanismidest, mis sellist muutumist võimaldab.»

Zierathi rühm uuris pingelise treeningu ajal inimese lihasrakkudes toimuvaid epigeneetilisi ehk genoomiväliseid muutusi – metüülrühma liitmist geenidele. Metüülrühm takistab geeni avaldumist, selle eemaldamisel on geenidel valke toota lihtsam.

Selleks kogusid nad kaheksalt istuva eluviisiga meesterahvalt reielihase koeproove nii enne kui pärast tunniajast treeningut. Selgus, et mitmed rasvade ainevahetusse kaasatud geenid, mis olid enne trenni metüleeritud, kaotasid treeninguga oma metüülrühma.

Zierathi sõnul tähendab see, et pärast treeningut toodetakse rohkem rasvade põletamisse kaasatud valke.

Uuringu autoritele tuli üllatusena, et see efekt toimib nii kiiresti. Nende arvates võib sellega olla seotud treeningu ajal lihasrakkudes toodetav kaltsium, sest metüülrühma kadumist põhjustas ka samade koeproovide kokkupuude kofeiiniga, mis samuti suurendab lihastes leiduvat kaltsiumikogust.

Zierathi sõnul ei saa siiski treeningut kohvijoomisega asendada, sest tunniajase treeninguga sama efekti saavutamiseks tuleks juua selline kogus kohvi, mis põhjustaks kofeiinimürgituse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles