Õrnem sugu alkoholi küüsis

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tihti naised joovad?
Kui tihti naised joovad? Illustratsioon: Allikad: Tervise Arengu Instituut, Eesti Konjunktuuriinstituut, Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring 2010

Naiste üha suuremal võrdsusel meestega ja varasematest piirangutest vabanemisel on ka varjukülg – peamiselt meestele omane riskikäitumine, sealhulgas liigne alkoholitarbimine, levib järjest enam ka õrnema soo esindajate hulgas.

Seda kinnitavad nii riiklikud uuringuandmed kui ka arstide tähelepanekud ning ehkki enamiku alkoholi liigtarvitajate puhul ei pruugi veel tegemist olla sõltlastega, kahjustavad nad siiski märkimisväärselt oma tervist.

Tervise Arengu Instituudi Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring näitab, et aastatel 1996–2010 kahekordistus vähemalt mõne korra nädalas alkoholi tarvitavate naiste osakaal. Naiste alkoholitarbimise järsule kasvule viitavad ka mitmed rahvusvahelised uuringud.

Näiteks Washingtoni ülikooli 2009. aasta uuring näitas, et eelneva 25 aastaga oli pummeldamine ehk korraga suures koguses alkoholi tarbimine naissoost kolledžiõpilaste seas kasvanud koguni 40 protsenti. Samasugust tendentsi, ja mitte üksnes kolledžiõpilaste, vaid naiste puhul tervikuna, on kinnitanud ka Harvardi ja Columbia ülikooli uuringud.

Tartu Ülikooli peremeditsiini õppetooli professori ­Ruth Kalda sõnul on kõrgharitud ja edukate naiste seas levimas uus ohtlik komme õhtuti alkoholi abil töömuredest lõõgastuda. Kuid nädalalõpupidutsemisega kaasnev ohjeldamatu pummeldamine võib olla veelgi ohtlikum, sest suured alkoholikogused mõjuvad organismile väga äkiliselt.

Suurtes kogustes alkoholi tarbimine võib tõsta vererõhu ohtlikult kõrgele, soodustada trombide teket, põhjustada ajuinsulti ja südameinfarkti, samuti väga tõsiseid psüühilisi probleeme. Kalda sõnul soodustab kontrollimatutes kogustes joomine naistel sageli ka riskantset seksuaalkäitumist.

Naistele mõjub rängemalt

Naised on üldjuhul meestest väiksemad, kuid ka kudede iseärasustest tulenevalt mõjub alkohol naistele rängemalt. Kalda selgitas, et mida rohkem on organismis vett, seda väiksem on tarbitud alkoholi kontsentratsioon veres.

Naiste kehas on aga vett vähem kui meestel ning seetõttu tõuseb alkoholi kontsentratsioon kõrgemaks. «Selle tõttu on see kogus, mida naine talub, ka palju väiksem,» rääkis professor.

Kalda lisas, et millegipärast kahjustub naistel meestega võrreldes alkoholi mõjul hoopis kiiremini ka närvisüsteem, kuid miks see nii on, polevat teada.

«Depressioonid tekivad kiiremini, organkahjustused tekivad kiiremini,» märkis ta.

Ka krooniliseks alkohoolikuks kujunemiseks kulub naistel vähem aega kui meestel. «Sõltuvus kui selline tekib kergemini,» lausus Tartu Ülikooli peremeditsiini õppetooli professor, lisades, et üheks arvatavaks põhjuseks on siin hormonaalsüsteemi erinevused.

Muu hulgas mõjutab alkohol ka naiste viljakust. «Noores eas pidutsemised ja joomasööstud võivad olla paljuski aluseks sellele, et hilisemas eas ei õnnestu nii hästi rasestuda,» ütles Kalda.

See võib tema sõnul olla seotud nii muutustega emaka limaskestas kui ka hormonaalse süsteemi häiretega, mille tõttu ei tooda organism enam piisavalt rasestumiseks vajalikke hormoone. Oma osa võib olla ka liigsest joomisest tingitud seksuaalsel riskikäitumisel, mille tagajärjel saadud suguhaigused põhjustavad suguteede põletikke ja kahandavad viljakust. 

Samuti nõrgestab alkohol immuunsust ning soodustab seeläbi nii suuremat vastuvõtlikkust viirushaigustele kui ka krooniliste haiguste ägenemist – näiteks mitmete nahahaiguste, nagu psoriaas, ekseem ja rosaatsea, väljalöömist.

Sõltuvus tekib hiilivalt

Tallinna Wismari haigla psühhiaatri Jaanus Mumma sõnul pole naiste osakaal ravile pöördujate seas varasemaga võrreldes kasvanud, küll aga võib täheldada, et vastuvõtule tuleb üha nooremaid patsiente.

Küll aga võivad ka praegustest pealtnäha süütult tipsutavatest-pummeldavatest naistest mõne aja möödudes saada need, kel kujuneb välja tõsine alkoholisõltuvus. Sest sõltuvus tekib hiilivalt ja enesekontroll libiseb käest järk-järgult. «Tasa läheb, ega ta pauh! ei teki,» märkis Mumma.

Alguse saab psühhiaater Mumma sõnul kõik ikka pidutsemisest ja lõbutsemisest ning end esialgu vaid korra nädalas purju juues arvatakse, et kõik on kontrolli all. «Osal ei lähe see asi edasi, aga mõnel kipub süvenema,» rääkis ta.

Sõltuvusele ei viita Mumma sõnul aga pelgalt hommikune vajadus peaparanduse järele ja nii-öelda tsüklisse kukkumine. Tõsiseks ohumärgiks on ka alkoholitaluvuse tõus ning kontrollikadu joodavate koguste ja olukordade üle.

Miks naised varasemast rohkem joovad?

Ruth Kalda
professor

Võrdsus. Patriarhaalsetes maades, kus on selge, et mehed on tugevamad, jõulisemad, on naiste suitsetamise ja alkoholitarbimise osakaal oluliselt väiksem.

Jaanus Mumma
psühhiaater

Selles, miks naised varasemast rohkem joovad, mängib rolli võrdõiguslikkus – naised tahavad järele jõuda. Tütarlaps käib, siider või õllepudel käes, mööda poodi – varem kõik vaatasid taunivalt, nüüd vaatavad võib-olla vaid vanemad inimesed. Suhtumine muutub, piirid hägustuvad – mis varem oli piinlik, nüüd enam ei ole.

Mingi aeg hakkasid ravile tulema rikaste meeste naised, kes olid kodused ja lastega. Neil tekkis tühjus – elu oli nagu hea, aga midagi jäi puudu, ja sellised hakkasid siis vaikselt napsiga oma ängi ravima, alkohol on ju kiire meeleolu tõstja. Aga see on ikka vale ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles