Psühholoog: petetul võib tekkida hirm, et teda keegi ei taha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoog Ilona Gassmann ütles Kanal 2 saates «Avameelselt petmisest», et petmine paarisuhtes mõjub petetule igal juhul alandavalt ja depressiivselt, kuid sageli kannatatakse seda põhjusel, et tekib madal enesehinnang - et kes mind ikka tahab, ma pean vastu pidama.

Gassmanni sõnul võib pidev petmine tekitada petetus lõpuks ka ükskõiksust. «Seal need tunded vahelduvad kiirusega. Viha, armukadedus, leppimine, tunne, et ma seda inimest armastan. Ühel hetkel on kõik ükskõik. Tunnete möll ja torm,» rääkis ta.

Psühholoogi sõnul on inimesed kõige õnnelikumad sellises suhtes, kus nad tunnevad emotsionaalset ja füüsilist lähedust. Kus on kiindumine, kus on usaldussuhe ja turvalisus. Truudusetuse korral saavad aga tõsiselt ja sageli ka pöördumatult kannatada kõik nimetatud tunded.

Kuid kas naised tajuvad petmisega seotud riske meestest teravamalt, sest bioloogiliselt on neil tunded ja seks rohkem omavahel seotud kui meestel või on tegemist järjekordse müüdiga?

Ajakirja Anne & Stiil lapsepuhkusel viibiva peatoimetaja Merle Liivaku hinnangul võtavad mehed seda kergemini, sest nende jaoks on seksuaalsus ja hingelisus rohkem lahus kui naistel. Ka kunstnikul ja kirjanikul Toomas Vindil ei tulnud aastate jooksul pähegi, et ta võiks oma naise maha jätta, kuigi ta teda korduvalt pettis. Enda sõnul oli ta ettevaatlik ega armunud kellessegi.

Sotsiaalpsühholoog Jüri Uljas tõdes, et see ongi põhiline meeste vabandus, et seks kellegi teisega ei tähendanud neile midagi, sest see oli ainult seks. Gassmann lisas, et nii võivadki mehed tajuda, et nad ei peta oma naist, kui see on vaid tähenduseta seks.

Merle Liivak arvas aga, et kuna naistel käib seks ja tunded rohkem koos, siis võib see olla palju ohtlikum, kui naine oma meest petab, kuna ta võib suurema tõenäosusega kolmandasse ära armuda. Ka psühholoog Ilona Gassmann kinnitas, et naised kiinduvad kõrvalsuhetesse suurema tõenäosusega ja kui naine kiindub, võib ta ka lõplikult olemasolevast paarisuhtest väljuda, samas kui mees ei pruugi seda teha.

Samas märkis Varro Vooglaid, et on ka mehi, kelle jaoks ei ole mõeldav tähenduseta seks. Kahjuks pole aga tema sõnul sugugi erakordne ka lähenemine, kus seks taandatakse samale tasandile kui on näiteks söömine. 

«Kui meie arusaamine seksuaalsusest on selline, siis tõesti võib öelda, et see ei tähendanud mulle mitte midagi, ma sõin lõuna ajal ühe hamburgeri, see ei tähendanud mulle midagi, õhtul käisin seksuaalselt läbi ühe naisega, see mulle ka midagi ei tähendanud, ja siis võtsin pudeli õlut, kõik on umbes samal tasemel asjad. Kui me taandame seksuaalsuse ainult naudingu saamisele, siis ta ongi nagu nii. See inimene pole saanud aru nendest asjadest, mis on inimolemuse juures kõige olulisemad üleüldse,» selgitas Vooglaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles