Silmad töökorda!

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stress, kontoritöö, saastatus - meie silmad peavad kõike taluma. Brigitte.de jagas lugejatega nii mõndagi kasulikku, mida silmade tervise seisukohast kindlasti tähele panna.

Muretse õige valgustus

Halva valguse korral peavad silmad rohkem pingutama. Väga ere valgus pole jällegi soovitatav, sest see võib silmi kahjustada. Kuldseks keskteeks oleks luminofoorlambid, mis imiteerivad päevavalgust.

Pilguta pidevalt

Kui me kogu aeg arvutiekraani ees töötame, pilgutame liiga vähe silmi – nii ei saa silmad piisavalt niiskust. Selleks, et vältida silmade kuivaks minemist, mitu korda tunnis ekraanilt kõrvale vaadata ja silmi pilgutada.

Lase pilgul ekselda

Silmad vajavad vaheldust: lase pilgul aeg-ajalt kauguses ekselda, suuna pilk konkreetsetele esemetele, mis nii lähedal kui kaugel asetsevad. Silmalihased on nagu teisedki lihased: neid saab harjtusi tehes tugevdada.

Kata silmad

Väga lihtne harjutus, mis silmadele lõõgastavalt mõjub: aseta kumerad peopesad avatud silmade ette, nii et, võimalikult vähe valgust läbi pääseks. Seejärel mitu minutit tekkinud horisonti vaadata.

Värske õhk

Klimatiseeritud õhk kuivatab jällegi silmi. Lülita kliimaseade pigem välja ja tuuluta korrapäraselt ruumi. Või tee üks jalutuskäik. Sigaretisuitsu ja autoheitgaase võimaluse korral vältida..

Pigista pinge minema

Kõrva akupunktuur aitab silmi lõdvestada. Kõrvanibu võib keskelt mõned minutid kõvasti pigistada ja mudida.

Kaitse silmi päikese eest

Liiga ere päikesevalgus ärritab silmi. Ultraviolettkiirgus laseb eelkõige silmaläätsel ja võrkkestal kiiremini vananeda. On oluline investeerida kvaliteetsetesse päikeseprillidesse.

Toitu õigesti

Silmade tervise seisukohast on tähtsal kohal C-vitamiin (leidub näiteks sidrunis, kiivis, paprikas, kapsas), E-vitamiin (mandlis, avakaados, nisuiduõlis) ja A-vitamiin (spinatis, selleris, porgandis) ning tsingirikkad toidud (näiteks loomaliha, maks, piimatooted).

Hoolitse niiskuse eest

Joo palju, et kindlustada silmade õige niiskustasakaal. Toataimed ja õhuniisutajad muudavad siseõhu talutavamaks.

Lõõgastu

Lõdvestusharjutused, mis on mõeldud terve keha lõõgastamiseks, mõjuvad ka nägemisorganile positiivselt. Kui oled ise vähem pinges, on seda ka su silmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles