Süües vormi – naiste jalgpalli MMi toitumisspetsialisti nõuanded

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa toitumisspetsialist Bernhard Reiser hoolitseb naiste jalgpalli MMil oma riigi au hoidvate sportlaste toidupoolise eest. Portaalis Brigitte.de jagab ta soovitusi kõikidele naistele, kes heas vormis püsida tahavad.

Tarbi rasvaineid

Rasv on kehale väga oluline energiaallikas, sest ta aitab meil pingelistes olukordades vormis püsida. Hommikuti söö südamerahuga juustu- või vorstivõileibu, putrude juurde lisaks pähkleid – nii varustad oma keha energiaga pikaks ajaks.

Kuigi paljud spetsialistid soovitavad tarbida oliivõli, eelista linaseemne- või pähkliõli. Kõige paremini omastabki keha pähklites ja seemnetes leiduvaid õlisid. Siinkohal tasuks meenutada: 100 grammi pähkleid annab kuni 700 kilokalorit! Piisab neljast-viiest pähklist iga päev.

Üldiselt on õli raskesti seeduv ja kaloririkas. Päevase vajaduse katab üks teelusikas, jälgi seda rangelt. Vastupidiselt õlile on või kergemini seeditav: võirasv lõhustub kehas poolteist kuni kaks tundi, õlirasv viis kuni kuus tundi.

Jälgi, et sa kolm tundi enne trenni midagi rasva sisaldavat ei söö, sest muidu ei põleta keha juba ladestunud rasvu.

Rasvatu jogurti asemel maitsestamata

Osta järgmine kord poest naturaalset maitsestamata jogurtit – see on odavam ja tervislikum. USAs saab rasvavaba jogurtit osta suurte ämbritena.

Süüakse suur hulk jogurtit, aga kõht ikka täis ei saa. Kasulikum on tarbida rasva sisaldavat piimatoodet, sest me vajame seda koguseliselt vähem, et vajalikke aineid kätte saada.

Lapsed nõuavad magusaid, säilitusaineid täis olevaid jogurteid? Lisa naturaalsele jogurtile ise meelepäraseid marju ja puuvilju, võid need väikse koguse suhkruga püreeks tampida.

Maitsev salat ka ilma äädikata

Tegelikult ei sisalda äädikas ühtegi kasulikku toitainet. Asendusena võiksid proovida C-vitamiini rikast sidruni-, laimi- või apelsinimahla. Maitsetaimedeks sobivad hästi värske basiilik, till, petersell jne.

Salatikate neljale kuni kuuele inimesele:
• Pressi sidrunist ja apelsinist mahla (või ka ainult sidrunist või laimist)
• Lisa üks supilusikatäis mett, pipart ja soola (soovi korral tšillipipart)
• 10 g värskelt lõigatud ingverit
• 50 ml kõrvitsaseemne- või oliiviõli
• Purusta kõik koostisosad. Sobib ka marinaadina grillitud kala või valge liha juurde.

Vähem mahla

Üks liiter mahla on valmistatud 16st kuni 18st viljast. Näiteks kahest värskest apelsinist pressitud mahl katab täielikult päevase C-vitamiini vajaduse.

Organism ei suuda rohkem vitamiini omastada. Kui sellest kogusest rohkem mahla juua, saad vaid vett ja suhkrut, tühje kaloreid nagu näiteks Coca-Colast.

Kuula oma keha

Treeni oskust oma keha kuulata. Sinu kõht annab sulle märku, kui ta täis on. Ära piina ennast enesesüüdistamisega, kui oled kooki või šokolaadi söönud.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles