Üheksa (mitte alati tõele vastavat) vabandust, mida petvad mehed kasutavad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mõnikord on raske aru saada, miks mehed, kel on pealtnäha kõik olemas – hea välimus, suurepärane karjäär, tore pereelu ja imeline abikaasa – valivad ikkagi afääri ja petmise tee.

Nevada ülikooli professor Kat Hertlein, kes on ka suhte- ja pereterapeut, ütleb, et hinnanguliselt 40 protsenti meestest ihaldavad seksuaalset vaheldust väljaspool oma suhet. See number pole muutunud alates aastast 1950, mil viidi läbi kurikuulus Kinsey uurimus, mis sedastas, et 50 protsenti Ameerika meestest petavad ühel või teisel hetkel abielu jooksul, kirjutab LifeScript.

Miks mehed petavad?

  1. Mehed tahavad seksuaalset vaheldust. Nii ütleb Texase ülikooli professor David Buss. «Neil on arenenud iha olla mitmete naistega,» selgitab ta, lisades, et meestel on paljuneda väga lihtne (üks suguakt versus üheksakuuline lapsekandmisaeg). See panevatki nad tahtvat paljuneda nii palju kui võimalik.
  2. Ta pole oma partneriga rahul. Bussi sõnul on neil päevil ka väga lihtne kõrvalsuhteid luua.
  3. Tal on palju võimalusi. Eriti vastavat see tõele meeste puhul, kel on mainekad karjäärid ja seega saadavad neid imetlevad pilgud.
  4. Tal on igav. «99 protsendil juhtudest on ainult üks lihtne põhjus: igavus,» selgitab Steve Santagati, kes on raamatu «Code of Honor for Men» autor.

Küll aga on erinevalt tõelistest põhjustest meestel palju vabandusi, mida nad petmise korral (vahele jäädes) kasutavad. Asjatundjad toovad esile üheksa peamist petvate meeste vabandust.

  1. «Ta pole enam see naine, kes vanasti oli.» Santagati ütleb, et kui naine on muutunud laisemaks, kogunud kaalu või ei hoolitse enam enda eest samamoodi, nagu ta seda varem tegi, hakkab mees ringi vaatama. Samas sõnab ta, et tõepoolest on siin topeltstandardid – väga sageli on ka mees lasknud ennast käest, nõudes naiselt igavesti nooreks jäämist.
  2. «Ta muudkui näägutab.» Mõned usuvad, et miski ei aja abielumeest paremini teise naise voodisse kui näägutav naine. Doktor Steven Solomon, kes on raamatu «Intimacy After Infidelity» autor aga rõhutab, et see jutt on jama. «Naine ei ole kunagi süüdi selles, kui mees otsustab olla truudusetu!» Olenemata suhtedünaamikast on see juba selgelt paigast ära, kui see petmisega lõppeb.
  3. «Ta lihtsalt ei mõista mind.» Petvad mehed ütlevad, et nende naised ei mõista neid, kuid põhjus ei pruugi alati olla naises – mees ise võib olla liiga vihane või kartlik, et end naisele avada ja seeläbi tõeline side luua. Dr Hertlein lisab, et meestel on lihtsalt lihtsam minna ja alustada puhtalt lehelt võõra naisega, kui näha vaeva, et panna suhe tööle olemasoleva naisega.
  4. «Mulle meeldib petmise põnevus.» Santagati sõnul leiavad enamik petvaid mehi endast üles tõelise koopainimese, ohtlikkus lisab adrenaliini. Dr Solomon ütleb ka, et mehed petavad, kuna nad kardavad, on üksildased või vihased, kuid ei oska nende tunnetega hakkama saada.
  5. «Ma ei tea, miks ma seda teen.» Sageli ei oskagi abielumehed öelda, miks nad petavad, nad lihtsalt tunnevad survet leida midagi, mis nende igapäevarutiini lõhuks. Santagati põhjendab seda küti-korilase instinktiga, mis välja lööb: selmet kitsi küttida, jahivad nad nüüd aga naisi. Parim viis aru saada, kas su mees võib tulevikus nii käituda, on vaadata tema kohtinguajalugu ja seda, kuidas käitub ta toas, mis on täis kauneid naisi.
  6. «Asi on bioloogias, kullake.» Santagati arvab, et mehed petavad, kuna kord juba naist paljana näinuna tahavad nad kogeda nii palju erinevaid naisi kui võimalik. Ning monogaamia kasuks otsustavad vaid need, kes saavad aru, et armastus on olulisem kui seks. Professor Juliet Williams aga ei nõustu temaga. «Pole vahet, kui suur on petvate meeste arv, me teame kindlalt, et asi pole bioloogias,» ütleb California ülikoolis töötav Williams. «Suurem protsenti meestest on ikkagi monogaamsed.» Suhete uurijad on nõus, et otsus petta on ikka ja alati mehe enda teha ja bioloogiaga pole siin midagi tegemist. Dr Buss nõustub, et enamik mehi ei peta ka siis, kui tunnevad iha, sest ei taha oma mainet või suhet ohtu panna.
  7. «See oli lihtsalt seks.» Paljude meeste jaoks on armastus ja seks kaks erinevat asja. Santagati selgitab, et nende arvates on tõesti võimalik armastada oma abikaasat ja ikkagi seksida kellegi teisega. Ja kui mees tunnebki süüd, siis hirmus, et jääb vahele, mitte akti enda pärast. Ta soovitab igal mehel, kes kaalub petmist, asi läbi mõelda ja endalt küsida: kas see tõesti on seda väärt?
  8. «Sest naine ei anna seksi.» Dr Hertleini sõnul on afäärialtimad mehed, kel on kõrge seksuaalne iha, kuid kelle partnerite libiido ei jõua nendega sammu pidada. Nende seksuaalsed väärtushinnangud lihtsalt ei klapi.
  9. «Truudus on juhuse puudus.» Kuna petta on tänu internetile ja kohtinguäppidele kergem kui kunagi varem, ei suuda paljud petjad võimalusele vastu panna. «Me ei räägi ainult peenistest ja vagiinadest,» ütleb Hertlein. «Petmise definitsioon on suhte lepingu rikkumine.» Sinna alla käib ka flirt ja suhtlus, mida sa partneri eest varjad.

Kui mees on kord juba petnud, on raske öelda, kas ta teeb seda veel. Dr Solomon paneb südamele, et otsus andesta ja edasi liikuda on iga naise enda teha, kuid samas tasub hoida meeles, et ühegi naise võimuses pole panna meest petma – või hoida teda truuna. See on umbes sama, mis leida naise süüd selles, kui mees teda petab. Otsus petta on alati ja ainult petja enda teha. «Isegi, kui sa oled maailma halvim abikaasa, saab su partner siiski leida muid viise, kuidas oma õnnetu-olemisega toime tulla,» ütleb Solomon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles