Retseptisoovitus: astelpaju-kaera napooleonikook

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig kiidab, et astelpaju koos keedukreemiga on üks täiuslik kombinatsioon ja sobib praegusesse aastaaega lausa imeliselt.

Tainas

  • 200 g nisujahu
  • 400 g täistera kaerajahu
  • 1 tl soola
  • 250 g külma võid
  • 2,5 dl külma vett
  • 1 tl 30-protsendilist äädikat
  • 1 muna

Kreem

  • 6 dl piima
  • 4 muna
  • 100 g fariinisuhkrut
  • 50 g jahu
  • 4 tl maisitärklist
  • 2 tl vaniljepastat
  • 400 ml vahukoort
  • 0,5 kg värsket astelpaju

Tainas

1. Sega lõiketeradega köögikombaini kannus omavahel kokku jahud ja sool.

2. Teises kausis sega kokku vesi, äädikas ja muna.

3. Tükelda külm või kuubikuteks.

4. Lisa võikuubikud jahule ning pulseeri, kuni saad ühtlase puru.

5. Seejärel lisa töötava köögikombainiga jahule juurde vedelik ning töötle kuni moodustub tainapall.

6. Kummuta tainas lauale, suru kätega kokku, mässi toidukilesse ning lase vähemalt neli tundi külmkapis puhata.

7. Kui oled valmis küpsetama hakkama, siis eelkuumuta ahi 250 kraadini.

8. Jaga tainas vähemalt kaheksaks (aga kui tahad väiksemat ja kõrgemat kooki, siis rohkemateks) võrdseks tükiks. Kõige parem on seda teha noaga.

9. Rulli põhjad küpsetuspaberil lahti umbes 1 mm paksuseks sobiva kujuga tükiks - kui soovid ümmargust kooki, siis näiteks kasuta taldrikut vormina, et selle ümbert noaga ringikujuline taignatükk välja lõigata, kuid ära ääri küpsetuspaberilt ära tõsta vaid küpseta ka need ära.

10. Torgi kahvliga taignasse augud ning küpseta igat põhja umbes 5-6 minutit. Kui paned ahju mitu plaati korraga, siis tasub neil pilk peal hoida ning need vajadusel vahepeal ringi tõsta.

11. Ülejäänud ääretükkidest saad pärast koogile puru peale teha.

Kreem

1. Pane piim keskmisel kuumusel paksupõhjalisse potti kuumenema.

2. Samal ajal vahusta munad suhkruga ning kui on tekkinud hele vaht, siis lisa sinna hulka ka jahu ning tärklis ning sega veel korraks läbi.

3. Kui piim on kuum, siis kalla piim munasegule pidevalt vahustades hulka ning kalla segu potti tagasi.

4. Kuumuta kreemi kuni paksenemiseni pidevalt põhjast segades keskmisel kuumusel. Minul läheb kreemi paksenemiseni nii umbes 7 minutit.

5. Seejärel sega hulka vaniljepasta, pane toidukile otse kreemi peale ning tõsta pott jahtuma.

6. Pane astelpajumarjad potti ning kuumuta need keemiseni.

7. Seejärel purusta marjad saumikseriga ning suru mahl läbi sõela potti tagasi.

8. Kuumuta saadud mahla kuni see umbes poole võrra kokku on keenud.

9. Jahuta saadud siirup.

10. Kreemi kokku segamiseks vahusta koor tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult kõik kreemi jahtunud koostisosad omavahel kokku.

Lõppakord

1. Tõsta kreem koogikihtide vahele, kõige pealmiseks kihiks pudista koogiääred või mõni pisut koledam koogipõhi ning kaunistuseks võid koogile sättida veel astelpajumarju.

2. Kook on hea kohe pärast kokku tõstmist (krõbedam) kui ka järgmisel päeval tõmmanuna (pehmem).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles