Tahad olla produktiivne? Mine kindlal ajal magama

Hanna Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy / Vida Press

On teada palju kuulsaid ja edukaid inimesi, kes ärkavad juba enne kukke ja koitu, et kõik asjad tehtud saaks. Neist kuulsaim on näiteks Ernst Hemingway, kes väidetavalt ei maganud maha ühtegi päikesetõusu.

Kas aga hommikul vara ärkamine teeb sind produktiivsemaks? Hiljutised uuringud näitavad, et oluline ei ole niivõrd, kui vara sa tõused, vaid pigem, et sa teeks seda kindlal ajal, kirjutab Time.

Birghami naistehaigla vaatles 30 päeva 61 Harvardi ülikooli täiskohaga tudengi unemustreid ja võrdles nende akadeemilist võimekust. Tudengid magasid kõik peaaegu ühepalju, kuid need tudengid, kes läksid magama ja ärkasid iga päev erineval ajal, said teistest, kes magasid ja ärkasid kindlatel aegadel, halvemaid akadeemilisi tulemusi. Seega oluline ei ole ainult, kui palju magada, vaid ka kuna äragata ja uinuda.

Sarnane test tehti ka Baylori ülikoolis, kus mõõdeti sisearhitektuuri tudengite uneaega ja pikkust ning võrreldi hiljem nende kognitiivseid võimeid. Välja tuli, et mida varieeruvam nende uneaeg oli, seda kehvemad olid ka tulemused.

Mis seda aga põhjustab? Meie keha loomulikku rütmi reguleerib melatoniin – hormoon, mis aitab meil magama jääda aga kui magamine on ebaregulaarne, siis see ajab segadusse ka keha rütmi. Ehk uni on osa suuremast bioloogilisest rütmist, mis reguleerib ajufunktsioone ja lihaste tööd.

Teadlaste soovitus ongi, et igaüks peaks leidma endale sobiva magamisrütmi. Kas magama minna hilja või vara ei olegi nii oluline, peasi, et see rütm oleks regulaarne ja uneaeg piisav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles