Kuidas teha vahet: suhtekompromissid või -ohverdused

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kust läheb piir kompromissi ja ohverduse vahel? Kõik teavad, et suhtes on vaja teha kompromisse, kuid kuidas saada aru, et sinu vastutulelikkust kasutatakse vaid ära?

Kompromiss on ühine, ohverdus on ühepoolne 

Kompromissi puhul annavad mõlemad pooled pisut järele, et leida mõlemale sobiv lahendus. Kui oled pidevalt see, kes enda nägemusest peab teise kasuks loobuma, pole see enam ühine kokkulepe, vaid ohverdamine.

Kompromissil on kindel eesmärk, ohverdusel tihti mitte

Tavaliselt jõutakse kompromissini siis, kui on vaja lahendada mingi olukord, võtta vastu otsus. See tähendab, et kompromissil on mingi kindel eesmärk. Ohverdusel on üldjuhul individuaalne eesmärk sellel, kelle kasuks osapool enda arvamuse ohverdama peab. Kui tunned, et pead pidevalt suhte nimel ennast maha suruma, pole see õige.

Kompromiss ei tekita sinus pahameelt, ohverdamine üldjuhul tekitab

Kuigi kompromissi leidmine pole just lõbus, peaksid mõlemad osapooled lahkuma jutuajamisest normaalse enesetundega. See tähendab, et sa oled rahul sellega, mis otsusele te jõudsite ega pea partneri peale vimma. Samas, kui tunned, et pead end pidevalt suhte või partneri nimel ohverdama, on pahameel kerge tekkima. Ebaõiglus tekitab inimestes äkkreaktsiooni, mistõttu hakkab suhe varem või hiljem kannatama.

Allikas: EliteDaily

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles