12 asja, mida peaks teadma enne, kui otsustad hakata veganiks

Hanna Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Geilert / Scanpix

Veganism kogub pidevalt populaarsust. Seda harrastavad ka paljud kuulsused, kuid enne kui otsustad selle sammu teha, siis siin on mõned asjad, mida silmas pidada.

  1. Lisaks on vaja võtta B 12 toidulisandeid. Aitab närvi- ja vererakkudel püsida terve ja vastu pidada väsimusele, kaalulangusele ja muule, mis vegnlusega võib kaasneda, kirjutab Health.com.
  2. Hea oleks võtta lisaks ka rauda. 40 protsenti rauda sisaldub lihatoodetes, kuid raud on organismile vajalik. Veganid võivad leida rauda päevalilleseemnetes, rohelistes lehtedes ja rosinates.
  3. Su perekond ja sõbrad hakkavad küsimusi esitama. Pead olema valmis, et paljud inimesed ei mõista sind, sel juhul võid seletada, et see on sinu isiklik valik ja ei mõjuta teisi.
  4. Sa pead leida uued proteiiniallikad. Soovitatakse 0,8 grammi proteiini ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Parimad proteiiniallikad veganitele on näiteks soja, oad, läätsed ja kinoa.
  5. Lihatooteid ei tohiks asendada rämpstoiduga. Kui piirdud ainult saiatoodete ja pastaga, siis sa ei ole sa just eriti tervislik.
  6. Ole sojatoodetega ettevaatlik. Kuigi sojal on oma tervistavad mõjud, ütlevad teadlased, et palju sojatooteid tarbida on halvem kui tarbida näiteks tavalist liha. Sojatoodetest parimad on sojapiim, tofu ja miso.
  7. Sa ei pea vegniks hakkama üleöö. Kuna tegu on suure ja tähtsa eluvalikuga, siis on täiesti normaalne, kui see võtab aega.
  8. Ole valmis lugema toiduetikette. Kui soovid olla vastutustundlik vegan, siis tasub alati lugeda, mida miski toit sisaldab. Näiteks paljud pealtnäha vegantoidud, võivad sisaldada loomset toorainet.
  9. Sa võid tunda ennast õnnelikumana. Paljud teadlased arvavad, et veganlus tagab õnnelikuma ja tervislikuma elu.
  10. Sa ei pea loobuma restoranides käimisest. Kuna veganlus on järjest populaarsem, siis leidub restoranides palju vegantoite.
  11. Sa ei pea rohkem kulutama. Kuna liha on üks kallimaid toiduaineid, siis ei peaks säästmine just raske olema.
  12. Taimed katavad su kaltsiumivajaduse. Kui süüa mitmekülgselt, siis saab kaltsiumi, mis on tähtis luudele, kätte ka taimetoidust. Näiteks head valikud on: mandlid, viigimarjad, sojaoad jne.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles