Miks abielus olla on keerulisem kui kunagi varem?

Hanna Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Dittrich

Professor Eli Finkel kirjutab oma uues raamatus «Hea või halb abielu», et 21. sajandil otsivad inimesed partnerit, kes teeb neist parema inimese ja leiab üles nende tõelise «mina». See aga ei tähenda, et ei peeta enam oluliseks abielu ajaga kujunenud väärtusi. Inimesed tahavad endiselt turvalisust, kirge ja olla head lapsevanemad. Kuid abielu juures ei tohiks ära unustada ennast kui indiviidi, ütleb Finkel.

Abielu võib vaadelda kui Maslow' püramiidi oma vajaduste ja soovidega, vahendab Time. Püramiidi kõige alumises osas on majanduslik ja füüsiline turvalisus, keskel aga eneseteostus ja isiklik areng. Mida enam tipu poole minna, seda enam tekib olukord, kus n-ö õhk jääb aina hõredamaks ja paaril tuleb üha rohkem tööd teha, et koos püsida.

Tänapäeva paaridelt eeldatakse, et nad on üksteisele elutreenerid ja terapeudid, kuid samal ollakse haavatavad ja manipuleerivad. Seega põhiline dilemma abielus on selgusele jõudmine, mida partner vajab ja aru saada, kas seda on võimalik talle anda.

Professor Finkeli nõuanne, kuidas saavutada õnnelik abielu on järgmine: ole vastutulelik, tehke koos lõbusaid asju, lubage üksteises kahelda, ärge püstitage liialt kõrgeid ootusi ja mis tähtsaim, veetke lihtsalt koos aega.

Finkel mainib veel, et vaatamata keerulisele majanduslikule ja poliitilisele olukorrale, on abielu endiselt elujõuline ja populaarne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles