Eksperiment paljastab: sinu keha võib olla 20 aastat vanem kui sa ise!

Hanna Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Klaus Westermann / Scanpix

Briti dokumentaal «Kuidas jääda nooreks» viis läbi huvitava eksperimendi, kus vabatahtlikud panid kirja oma toitumisharjumused ja neile tehti terviseuuringuid, et määrata nende keha tegelik vanus.

Daily Mail vahendab, et tulemused olid šokeerivad. Nimelt tuli välja, et enamikul eksperimendist osavõtnutel oli keha palju vanem, kui tegelik aastanumber näitab. Üks põhjus, mis kehva tervist ja vormi soodustab, on see, kui keha tegelik vanus on kõrgem sellest eas, mil inimene lapsed sünnitab. Kui varem olid haigused nagu diabeet ja insult vanemate inimeste probleem, siis nüüd esineb neid haigusi aina noorematel. 

Eksperimendi korraldanud professor Michael Trenell ütleb, et paljud inimesed näevad n-ö «väljast» paremad välja kui «seest», mis omakorda ei pane neid oma tervise pärast liialt muretsema.

Hea uudis on aga see, et keha vananemist on võimalik tervislike eluviiside toel aeglustada. Normaalseks kehamassiindeksiks on Tervise Arengu Instituudi info kohaselt vahemik 19–24,9. Nimetatud katses olevad isikud pandi aga eksperimendi kulgedes 12-nädalasele dieedile ja treeningplaanile, mille tulemused olid vägagi positiivsed.

Asjaosalised ja spetsialistid kinnitavad, et ainuke asi, mis pikema elu garanteerib, on liikumine ja õige toitumine ning ükski tablett paraku meile pikka iga ei kingi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles