Kirjutaja Getter omast kogemusest: mida teha, et rasedus kulgeks võimalikult hästi?

Kirjutaja Getter
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kirjutaja Getter

Iga lapseootus on eriline ja ema saab väga palju ise teha selleks, et nii tema kui kõhubeebi naudiksid seda aega maksimaalselt. On lihtsad, kuid olulised põhitõed, mida ema peaks raseduse ajal jälgima.

Jaapani günekoloog dr Akira Ikegawa on uurinud umbes ühe- kuni kuueaastaste laste mälestusi ajast ema kõhus ja sündimisel. Tulemused olid hämmastavad – küsimusele, kas lapsed mäletavad oma sündi, vastas jaatavalt 41 protsenti kõikidest lastest. Emaüsas olemist mäletavate laste osakaal ulatus aga lausa 53 protsendini. Seega on äärmiselt oluline, et naine oleks raseduse ajal rahulik, positiivne ning hoiaks nii end kui beebit.

Antud näited on väljavõte Kirjutaja Getteri rasedamärkmikust «Elu suurimat imet oodates». Soovitused on kokku pandud koostöös emade, ämmaemandate ja sünnitoetajatega ning arvesse on võetud ka erinevate rasedusaja raamatute nõuandeid.

  • Jaluta iga päev mõned kilomeetrid. Ära jää «lukku» soovitustesse, mis ütlevad, et pead käima iga päev näiteks kuus-seitse kilomeetrit. Jälgi oma keha, organismi, beebit ja lähtu enesetundest ning oma elustiilist. Tea, et liikumine on hea nii sinule kui beebile, sest aktiveerib vereringlust, toob lapsele rohkem hapnikku, hoiab sind vormis ja sinu keha elastsena. Öeldakse ka, et aktiivsetel rasedatel on tõenäoliselt kergem sünnitus.
  • Joo puhast vett, soovituslikult umbes kaks liitrit. Puhast vett on vaja nii sulle kui ka kõhubeebile, aga kui «paljas vesi» alla ei lähe, siis lisa sinna näiteks sidrunit või apelsini. Oluline on, et sa jooksid, sest vesi liigub ka looteni ja toetab su lapse tervet arengut.
  • Söö regulaarselt, kuid mitte liiga palju. On müüt, et rasedad peavad sööma kahe eest. Ei pea. Arvesta, et kuigi regulaarne söömine on oluline, siis ülemäära palju või valesid asju süües võid beebit ja iseend mõjutada hoopis negatiivselt. Las kogused olla samad, kuid väldi lihtsalt liiga pikki söömispause. I ja II trimestril mõjutab ebatervislik ja vale toitumine pigem sinu tervist, kuid raseduse viimastel kuudel võid sedasi ka lapse sünnikaalu liiga suureks kasvatada. Vale toitumine võib põhjustada rasedusaegset diabeeti ning liigset kaalutõusu.
  • Puhka, kui tunned selleks vajadust. Kui varem pidid olema tubli ega justkui tohtinud end keset päeva väsinuna tunda, siis nüüd on sul selleks täielik õigus. Puhka julgelt, võta tänaval jalutades hoog maha, räägi rahulikumalt, söö aeglasemalt, viska pikali siis, kui keha seda palub.
  • Tee iga päev midagi sellist, mis paneb sind naerma või teeb meele rõõmsaks. Õnnehormoonid muudavad nii sinu kui su beebi olemise heaks. Las rasedusperiood olla tore ja mõnus teile mõlemale!
  • Räägi oma kõhutitaga, suhtle temaga. Hoia käsi kõhu peal, visualiseeri teda, vaata ultraheli pilti, tunneta ta liigutusi oma käte all. On tõestatud, et lapsed tunnevad ema käte energia ära. Ehk siis – ta teab, et see oled sina, tema ema, kelle käed teda läbi kõhu puudutavad!
  • Hinga sügavalt, täismahus kopsudega. Nii saab laps rohkem hapnikku ja tal tekib kõhtu ka rohkem ruumi. Lisaks on sügav hingamine mõnusalt rahustav nii sulle kui ka beebile.
  • Kuula ja austa oma keha. Rasedus ei ole haigus, kuid õrnem periood ikkagi. See on normaalne, et sa ei tassi praegusel perioodil raskusi või vajad mõne asja tegemisel abi. Ära lasku enesehaletsusse ja ära hinda end ka üle. Võta vastu teiste abi ja naudi õndsas seisundis olemist!
  • Ole füüsiliselt aktiivne. Kui tavatreeningud ei pruugi enam sulle sobida, siis käi spetsiaalselt rasedatele mõeldud trennides – jooga, pilates, vesivõimlemine. Ujumine on rasedale ja kõhubeebile eriti hea, sest tekitab mõnusalt kerge tunde ning aitab ka näiteks seljavalude korral.

***

Foto: Rasedamärkmik

Rasedamärkmiku sisu ja kujundus on valmis, ees on see kõige kulukam samm – trükkimine. Toeta rasedamärkmiku välja andmist, andes talle hoogu juurde Hooandjas (LINK).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles