Neli nõuannet, kuidas valida eestlaste supertoitu ehk kartulit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kartul on olnud eestlaste toidulaual juba aastakümneid, kui mitte aastasadu. Nii mõnelgi raskemal perioodil on see aidanud meil üle elada suurt nälga/näljahäda, olles tõeliseks lauajuveeliks. Kuuldes sõna kartul, tekib paljudel seos mõne meelepärase toiduga, olgu selleks keedukartul hakklihakastmega või extra creamy and cheesy kartuligratään. Kuid üks on kindel  – ei ole eestlast, keda kartul täiesti külmaks jätaks.

Eestlaste kartulilembust kinnitavad ka sügiseselt kireva kartulivalikuga poeletid. Suure valiku ees seistes tekib aga tihti küsimusi: kas valida nüüd lahtist või hoopis pakendatud kartulit ning milline kartulisort oleks valmiva roa jaoks parim, kas näiteks Gala, Satina või hoopis punapõskne Birgit?

Siinkohal toomegi teieni mõne näpunäite, kuidas valida poes või turulõigeid mugulaid ja miks tuleks tähelepanu pöörata erinevatele kartulisortidele.

1. Välimus loeb

Ütlus, et inimene sööb silmadega, peab paika ka kartuli puhul. Kvaliteetsed tuhlised on korraliku ja ühtlase koorega ning käega katsudes kõvad. Kindlasti peaks vältima tohletunud, plekilisi või roheliseks värvunud kartuleid, viimased on ka mürgised.

2. Vali värske kartul

Värske kartul on oluliselt toiteainerikkam kui vana ehk eelmise hooaja mugul. Värske kartuli õhukese koore all on rohkelt immuunsust tugevdavat C-vitamiini ja veresoonkonnahaigusi ennetavat B6-vitamiini. Samuti sisaldab see erinevaid kiudaineid ja mineraale, näiteks magneesiumi ja tsinki. Lisaks ei pea värskeid mugulaid alati koorima, vaid neid saab pärast hoolikat pesemist otse potti pista. Nii kulub toidu tegemisele ka oluliselt vähem aega.

3. Pakendatud kartul teeb elu lihtsaks

Kiire elutempo juures on mugav valida juba pestud ja pakendatud kartuleid. Kaalu järgi pakendatud mugulad on ka eelnevalt mitu korda sorteeritud, nii ei esine pakendis vigaseid või toiduvalmistamiseks ebasobivaid isendeid. Lisaks on pakendatud kartulid ühesuurused, valmides võrdse ajaga, mis muudab neist toidu valmistamise veelgi mugavamaks.

4. Õige kartulisort muudab toidu maitsvamaks

Meelepärase kartuliroa võib muuta oluliselt maitsvamaks õige kartulisort. Tänapäeval on olemas sobivad sordid nii pudru-, keedu-, prae-, salati- kui ka ahjukartuli valmistamiseks. Õiget sorti kartulist on soovitud toitu lihtsam valmistada, kartuliroa maitse mõnusam ja tihti ka välimus ilusam. Näiteks ei purune õige keedukartul keetmisel tükkideks ja pudrukartul teeb pudru mõnusalt siidiseks.

Selleks, et meelepärane roog figuurile liiga ei teeks, võiks tähelepanu pöörata söögivalmistamise viisile.  Näiteks tasuks kartulite keetmisele eelistada nende aurutamist ja rasvarikastele friikartulitele hoopis koorega ahjukartuleid. Nii väldid võimalust end tuntud müüdi kohaselt «kartulist paksuks süüa» ja saad ka rohkem erinevaid vitamiine. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles