Liigne agarus on ogarus: Hollandi spermadoonor osutus 102 lapse isaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Hollandis on üksikemade grupi vihje peale algatatud uurimine, et täpsemalt välja selgitada asjaolud, kuidas sai üks mees spermadoonorina 102 lapse isaks.

Seaduse järgi tohib Hollandis üks spermadoonor olla maksimaalselt 25 lapse bioloogiline isa, et vähendada sellise olukorra riski, kus tema järglased võiksid enda teadmata omavahel suhtesse astuda, edastab The Telegraph.

Doonorid peavad alla kirjutama lepingule, milles lubavad, et ei anneta spermat teistes kliinikutes. Nüüd on aga selgunud, et üks mees, kelle nime pole meediale avalikustatud, annetas oma spermat koguni 11 kliinikus. Lisaks on andmeid teisegi mehe kohta, kes on annetamas käinud rohkem kui ühes viljatuskliinikus.

Hollandi günekoloogide ühing NVOG kutsus kliinikuid üles nimetatud meeste sperma kasutamist lõpetama. Avalikkusele on täpsemalt teada vaid see, et vihje said meedikud üksikemade grupilt, muid detaile ei avaldata.

Alles maikuus süüdistati Hollandis Bijdorp viljatuskliiniku juhti Jan Karbaati selles, et ta vahetas doonorite sperma oma sperma vastu välja ja sai seeläbi ebaseaduslikult umbes 60 lapse isaks. Karbaat suri kuu aega enne kohtuistungit 89-aastaselt. Ta juhtis 1980ndatel ja 1990ndatel Hollandi suurimat spermapanka ja pidas end viljastamisvaldkonna pioneeriks.

Kahtlused tekkisid siis, kui naised märkasid arsti ja oma laste vahel sarnasusi - eriti silmavärvi, mis ei klappinud väidetava doonoriga. Lõpuks tunnistas Karbaat üles, et vahetas sperma välja umbes 60 korral, kuid keelas testamendis oma surma järgselt DNA-testide tegemise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles