20 kilo kaotanud naine: kui ma poleks maopaela panna lasknud, siis ei tea, kui suur ma praegu oleksin

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra kuus kuud pärast maopaela operatsiooni
Sandra kuus kuud pärast maopaela operatsiooni Foto: Cristinas Clinic

Kui ma pärast lastega kodus olekut tagasi tööle läksin, hakkas mu kaal mühinal tõusma. Öövahetused, suur energiakulu, hommikul väsinuna koju jõudmine, päeval magamine – kõik see tekitas magusaisu. Nii sõingi kõike valimatult, tekkis lausa rutiin. Oma kogemust jagab Sandra.

Praegu mõtlen, et kui ma poleks end veebruaris tõsiselt kätte võtnud ja maopaela Christinas Clinicus panna lasknud, siis ma ei kujuta ette, kui suur ma tänaseks oleksin. Kuus kuud tagasi kaalusin ma 104 kilo, nüüdseks oleksin ma juba kindlasti 114 kilo, sest enne maopaela operatsiooni tuli igal kuul paar kilo kehakaalule jälle juurde.

Viimase poole aastaga on mul tekkinud täiesti uus, palju tervislikum elustiil. Olen kaotanud 20 kilo ning inimesed minu ümber tõesti märkavad muutusi. Tööl juba öeldakse, et olen kribuks jäänud. Seda on tore kuulda, kuigi soovitud 65 kilogrammist lahutab mind veel nii mõnigi kilo. Maopaela puhul on minu jaoks suurim pluss, et ei ole seda varasemat piiramise ja dieeditamise tunnet. Dieeti pidades oli kogu aeg võitlus enda ja oma isudega, hirm, et langen tagasi vanadesse toitumisharjumustesse. Nüüd on teisiti. Süüa saab küll peaaegu kõike. Võin süüa vahel ka jäätist ja šokolaadi ning kaal kas langeb või seisab aga juurde ei tule. Sellist asja, et võtaksin näiteks suvega viis kilo juurde, ei saaks kuidagi juhtuda, maopael lihtsalt ei lase.

Kuna tulemused on silmaga nähtavad, on üha rohkem tuttavaid ja kolleege minu käest uurinud, mida maopael endast täpsemalt kujutab ja kas soovitan seda ka teistele. Olen alati kõigile ausalt rääkinud, mis on maopaela head küljed ja milliste raskustega peab arvestama. On olnud päevi, kus on olnud raske, sest ega see elustiili muutmine esialgu lihtne ei ole. Kindlasti usun, et ülesööjatele, neile, kes ei suuda end ise toiduga piirata ja kelle jaoks söömasööstud on tavalised, on tegemist hea lahendusega. Maopael vähendab mao mahtu ja kõht saab kiiremini täis. Väga oluliseks saab toidu korralik närimine ja väikeste portsjonite söömine. Kui kugistada või liiga palju süüa, siis tuleb toit üles.

Minu toiduvalik on muutunud, nii mõnestki toidust olen täiesti loobunud. Saiad, leiavad ja makaronid enam minu menüüsse ei kuulu. Vahel olen poes või kohvikus hea saia lõhna peale saiakese ostnud ja mõne ampsu võtnud. Tavaliselt see saiakese söömine ühe-kahe ampsuga piirdubki, sest rohkem alla ei lähe ja tuleb üles. Tekib ebameeldiv tunne ja isu ning tahtmine kaob pikaks ajaks. Viimasel ajal olen märganud, et kui söön lõuna ajal korraliku portsu tahkemat toitu, siis on terveks päevaks kõht täis, nälga ega isegi söömise mõtet ei teki enne kella kaheksat õhtul. Eks oleneb toidust, kui söön suppi, siis kõht läheb rutem tühjaks. Kodus on nii, et minul on üks toit ja ülejäänud perel teine. Lapsed ka juba teavad, mida ma söön ja mida mitte. Nad on isegi küsinud, et millal ma jälle nii söön nagu varem. Sellist plaani mul ei ole, sest maopaelast ma kindlasti loobuda ei kavatse. Isegi kui peaksin veel ühe lapse saama, siis lasen lihtsalt maopaela lõdvamaks, kuid ära võtta ei plaani.

Liikumine muutub üha lihtsamaks, kalpsan ringi nagu noor hirv ja energiat on palju rohkem. See on tegelikult väga oluline, sest mul on väga liikuv töö ja nii jõuan rohkem tehtud. Riided on suureks jäänud ning juba lähevad selga nii mõnedki riided, mis varasemalt kapis tolmu kogusid ja kitsad olid.

Operatsioonile tagasi vaadates saan öelda, et tegemist oli õige otsusega. Taastumine oli kiire, juba kaks tundi pärast operatsiooni tõusin püsti ja kõndisin kliinikus ringi. Nädala pärast sain juba tööle minna. Esimese kuuga kaotasin kohe 10 kilo. Negatiivset suhtumist teiste inimeste poolt ei tundnud, et dieedi ja trenni asemel maopaela asetamise operatsiooni valisin. Isegi kui keegi midagi halba mõtles, siis see on igaühe enda asi. Mina mõtlen enda tervise peale, maopael on minu viis kaalu langetada. Kuna ükski dieet mind varasemalt aidata ei suutnud, siis oli see minu jaoks ainus võimalus, et enda tervis ja kaal korda saada.

Sandra 

  • Kaal: 84 kg (-20 kg) 
  • Talje ümbermõõt: 103 cm (-10 cm) 
  • Puusaümbermõõt: 102 cm (-12 cm) 
  • Käe ümbermõõt: 30 cm (-6 cm) 
  • Reie ümbermõõt: 61 cm (-7 cm)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles