Viis korda, kui sa kindlasti ei tohiks kasutada kehakoorijat

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piotr Marcinski / PantherMedia / Scanpix

Paljud meist armastavad kasutada kehakoorijaid, sest see aitab eemaldada surnud naharakud ja pärast seda on nahk sile ja pehme. Aga on mõned olukorrad, millal ei tohiks kasutada nahakoorijat, sest tagajärjed ei pruugi olla kaugeltki positiivsed, vaid hoopis vastupidi.

Kui nahal on päikesepõletus

Päikesepõletus näitab, et oled veidi liialdanud päikese käes veedetud ajaga ja sinu nahk on saanud kahjustada. Sellisel juhul peaksid sa oma nahka hakkama ravima, mitte seda veel rohkem kahjustama. Põletuse saanud nahk on väga õrn ja tundlik ning kehakoorija kasutamine on valus ja muudab paranemise protsessi veel raskemaks.

Pärast operatsiooni

Pärast igat sorti protseduure – nii meditsiinilisi kui ka kosmeetilisi operatsioone, sest sinu nahk vajab aega taastumiseks.  Selle piirkonna koorimine võib eemaldada rakuvaheaine moodustumiseks elutähtsad komponendid ja viivitab paranemise aega, suurendades düskroomiat (hüperpigmentatsiooni) ja armide moodustumist. Lisaks kõigele eelnevale on oht, et kehakoorija võib lahti tõmmata õmblused, mis on alles paranemisjärgus.

Pärast naha valgendamist

Hüperpigmentatsiooni raviks tavaliselt kasutatavad valgendavad ained võivad nahka juba ärritada ja kehakoorija kasutamine veel lisaks, teeks asja ainult hullemaks. Naha kraapimine võib põhjustada põletikku ja see omakorda võib põhjustada põletiku järgset hüperpigmentatsiooni. Seega on võimalus, et see võib muuta naha tumedamaks, mis on vastupidine efekt soovitule. Kindlasti aruta oma nahaarstiga, enne kui kannad kehakoorijat kohtadele, kus oled paari viimase kuu jooksul kasutanud nahavalgendajat.

Enne või pärast naha keemilist koorimist

Keemiline koorimine juba võtab kihi nahka maha – pole vaja teha seda topelt, kasutades kehakoorijat.  On tähtis, et laseksid keemilise koorimise ainetel oma tööd teha. Kui sa kasutad kehakoorijat enne keemilist koorijat, siis suurendab see ohtu, et nahk saab põletada.

Pärast keemilist koorimist võib tekkida kiusatus koorida maha see nahk, mis on hakanud ära tulema, aga seda tuleks vältida, sest võid eemaldada ka selle naha, mis pole veel valmis tulema. Nõnda käitudes võid saada valu, hüperpigmentatsiooni, infektsiooni või erüteemi osaliseks. Pärast keemilist koorimist tuleks nahka hoopis hästi palju niisutada, mitte seda hõõruda või koorida.

Pärast putukahammustust

Koorimine on lihtne viis levitada laiali mürki, mis tuleb nendest ärritavatest sääsehammustustest. Selline tegevus suurendab nahas histamiini ja leukotrieeni hulka, muutes seda veel punasemaks ja sügelevamaks, kirjutab womenshealthmag.com. Külm kompress, suu kaudu manustatavad antihistamiinikud ja põletikuvastased ravimid nagu kortisoonikreem on paremad viisid, et leevendada putukahammustustest tekkinud ebamugavust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles