Kas imetamise ajal võib rasedaks jääda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Enamasti ütlevad arstid ja ämmaemandad, et imetamine pole tõhus rasestumisvastane vahend. Emad ise aga räägivad ikka, et imetamise ajal rasedaks ei jää. Emmede Klubi uuris täpsemalt, kuidas sellega on.

«Kuigi eksklusiivset rinnaga toitmist beebi esimesel kuuel elukuul peetakse üheks üsna tõhusaks rasestumisvastaseks meetodiks (laktatsiooni amenorröa), ei pruugi see kõigi puhul siiski toimida,» täpsustab Emmede Klubi ämmaemand Maret Voites. Rahvusvaheline rinnaga toitmist toetav organisatsioon La Leche League International www.llli.org annab vastavalt uuringutele rasestumisvastaseks kaitseks ca 98 protsenti, kui rangelt järgida neid kolme soovitust:

1. Beebi on vähem kui kuus kuud vana.

2. Ema menstruatsioonid ei ole veel taastunud.

3. Beebit toidetakse eksklusiivselt rinnaga vastavalt beebi soovile päeval ja öösel (ei kasutata lutti, ei saa lisaks vett, kunstpiima ega tahket lisatoitu).

Maret Voites selgitab, et pärast sünnitust on naise munasarjad üldjuhul inaktiivsed. Kui naine ei imeta, siis munasarjade aktiivsus taastub. Kui aga naine imetab, siis takistab piimatootlust soodustava hormooni prolaktiini süntees ovulatsiooni toimumast. Kui ei teki ovulatsiooni ehk munaraku vabanemist munasarjast, ei saa tekkida ka rasedust.

Paljudel naistel taastub tsükkel alles pärast imetamise lõpetamist, tihti aga ka pärast lapse kuuekuuseks saamist, sest siis hakkab beebi sööma lisatoitu ja ka magama öösiti kauem, mistõttu imetamine ja prolaktiini süntees jäävad vähemaks. Sellepärast võibki imetamist rasestumisvastase vahendina soovitada vaid eksklusiivselt ja ka öösiti rinnaga toitvale emale vaid beebi kuuel esimesel elukuul.

Kui perekond on väga kindlalt uue beebi tulemise vastu, ei tasu aga ka esimesel kuuel kuul üksi imetamisele lootma jääda. Kohe kindlasti ei vasta aga tõele arvamus, et naine ei saa jääda rasedaks enne menstruatsioonide taastumist, sest esimene menstruatsioon tekib kaks nädalat pärast ovulatsiooni. Kui naine rasestub kohe esimesel ovulatsioonil, siis menstruatsiooni ei tekigi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles