Jänku-Jussi looja Janika Leoste: paroodiate taga on lapsed, kes ei mõista oma tegude tagajärgi (5)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänku-Jussi looja Janika Leoste koolitab nüüd robootikaõpetajaid.
Jänku-Jussi looja Janika Leoste koolitab nüüd robootikaõpetajaid. Foto: Tairo Lutter

Täna kirjutas murelik lapsevanem, vabakutseline ajakirjanik Kairi Oja murettekitavast nähtusest, kus paljude laste üks lemmikkangelasi Jänku-Juss on Youtube'is saanud uue, groteskse kuju ning jagab seiklusi viinajoomisest litsimaja külastamiseni. Originaalmultika looja Janika Leoste kinnitab Postimehele, et on asjaga kursis ning aastate jooksul esitanud Youtube'ile sadu kordi kaebusi sobimatute videote mahavõtmiseks, kuid asjata.

«Kõik vastavate videote tootjad apelleerivad, et tegemist on «paroodiaga», mis on Youtube'i jaoks enamasti piisav,» väljendab Leoste oma pahameelt. «Mahavõetud videod ilmuvad järgmisel päeval juba uutes kanalites.»

Leoste ütleb, et tema Jänku-Juss pole ainus õnnetu, kellest on loodud ebasünnis kuju -  tasub vaid otsingusse sisestada Lotte, Teletupsude, Kevade vms Eestis armastatud tegelaste nimed, kui leiab täpselt samaväärseid «paroodiaid».

Miks selliseid videoid toodetakse? «Kuna enamuse paroodiate tootmise taga on lapsed, siis ajendab neid soov Youtube'i videote näitamisega reklaamiraha teenida,» arvab Leoste, kes lõpetas uute Jänku-Jussi multikate tegemise mõned aastad tagasi, kuna tegijate ind rauges. «Ilmselt ei saa nad ise aru oma tegude tagajärgedest.»

Leoste kutsub kõiki üles raporteerima Youtube'ile kõikidest ropu sisuga eestikeelsetest lastele huvipakkuvatest «paroodiavideotest» ja sama on soovitanud talle ka politseiametnikud, kellega Leoste on suhelnud. Politsei käed on samamoodi seotud ning on Leostele tunnistanud, et kahjuks ei võimalda tänane õigusruum antud kanali andmeid ilma kriminaalmenetluseta Youtube'i haldajalt küsida, et kanal sulgeda.

«Ilma aktiivse sekkumiseta see kindlasti ei lõpe, vaid süveneb!» paneb Jänku-Jussi looja kõigile südamele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles