Halb uudis: ümberlõikamata meestel on suurem risk nakatuda HIVi

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: StockSnap / CC0 Licence

Ameerika Ühendriikide statistika alusel on vähenemas nende vastsündinute hulk, keda kohe pärast sündi ümber lõigatakse – number on langenud viimastel aastatel suisa 30 protsenti. Eestis küll ümberlõikamise traditsioon puudub, kuid ehk on seda olulisem teada ühe viimatise uuringu hoiatavaid tulemusi.

Ameerika mikrobioloogia ühing avaldas uuringu, millest nähtub, et eesnaha all elavad teatud bakterid võivad suurendada nende meeste HIVi nakatumise riski suisa 63 protsendi võrra, kirjutab LiveStrong.

Selleks jälgiti ümberlõikamata Uganda mehi kahe aasta jooksul, nende eesnahkade alt võeti bakteriaalseid proove ja siis korrati seda kahe aasta pärast. Seejärel võrdlesid uurijad võetud proove 46 ümberlõikamata HIVi nakatunud mehe proovidega ja ka 136 ümberlõikamata terve mehe proovidega. Tulemused olid üsna šokeerivad: bakterite üldarv meestel ei erinenud, kuid mehed, kelle bakterite hulgas oli rohkem anaeroobseid baktereid, kes elavad vähese hapnikuga piirkondades (eesnaha all), nakatusid ka suurema tõenäosusega HIVi. Isegi vaid 10 protsenti rohkem anaeroobseid baktereid tõstis nakatumise ohtu 54-63 protsenti. Uurijad usuvad, et põhjuseks on põletiku tekkimine kehas.

«Teatud bakterid võivad kehas tekitada põletikureaktsiooni, mis võivad kaasa tuua immuunrakkude kogunemise peenisepiirkonda,» selgitas uuringu üks autoritest, Cindy Liu. «HIV aga ründab teatud immuunrakke, seega immuunrakkude kogunemine peenisel võib kaasa tuua ootamatu tagajärje – tasuta viiruse «praamisõidu» vereringesse.»

Liu rõhutab ka, et see on miski, mida saab vältida: «Turvaseksi harrastamine on jätkuvalt parim viis HIVist hoidumiseks, kuid tulevikus võivad ka kreemid, mis taastavad bakterite tasakaalu peenisel, aidata vähendada riski.»

Ja mõjutatud pole mitte ainult mehed – bakterid võivad levida naisele ning ka temal riski tõsta. Uurijad aga lisavad, et see uuring näitas vaid bakterite ja HIV seost, mitte põhjuse-tagajärje seost. Seega: ole sa ümberlõigatud või mitte, oluline on hea hügieen ja turvaseks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles