Ei, vallandamine pole maailmalõpp

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Ei ole palju asju, mis paistaksid hirmsamad, kui töölt vallandamine – eriti, kui oled noor ja alles alustanud oma karjääri. On täiesti normaalne tunda ennast halvasti ja olla pettunud, kuid tegelikult on töö kaotamise juures ka mitmeid häid asju.

Vallandamine ei tähenda, et sa oled saamatu, see tähendab lihtsalt seda, et sa pead leidma töökoha, mis sobib sinule paremini.

Toome teieni kuus positiivset asja, mis töö kaotamisega kaasnevad.

See anna sulle aega asju ümber hinnata

Kui sinu eelnev töö ei olnud sinu unistuste töö, siis nüüd on sul aega mõelda, milline töö teeks sind päriselt õnnelikuks.

Tee list asjadest, mis sulle meeldisid eelmise töö juures ja mis ei meeldinud. Kas negatiivsed asjad olid seotud inimestega või sellega, mis tüüpi tööga oli tegemist? Positiivsed asjad olid seotud selle valdkonna või rahaga? Kasuta seda informatsiooni, et nuputada välja, mida sa tahad järgmisena teha ja mida kindlasti mitte. Kui sa tead oma soove konkreetsemalt, siis see ei aita mitte ainult sind, vaid ka sinu sõbrad saavad hoida silmad lahti võimalike töökohtade suhtes.

Võimalus proovida uusi asju

Pärast töö kaotust võib tekkida kiusatus koost laguneda, aga sa tõused kiiremini tagasi jalgadele, kui täidad oma aega produktiivsete tegevustega (sealhulgas uue töö otsimisega muidugi). Kõik need asjad, mida sa oled tegelikult tahtnud teha, aga alati oled töö vabanduseks toonud? Hakka neid tegema. Aken just avanes, sa saad öelda nüüd «jah» nendes kohtades, kus varem pidid ütlema «ei.»

See sunnib sind endaga aus olema

Töö kaotades kipume süüdistama ülemust, üritades nii enda uhkust kaitsta. Aga pikemas perspektiivis on pärast töö kaotust oluline ennast analüüsida ja tunnistada endale, mida sa oleksid saanud paremini teha.

Sul on aega, et anda midagi tagasi

Kui sa ei tee pärast vallandamist muud, kui ainult haletsed ennast, siis vabatahtlik töö on ideaalne viis oma aega produktiivselt sisustada. See ei aita mitte ainult teisi, vaid tekitab ka sinus endas hea tunde ja tõenäoliselt maandab stressi. Miski ei aita paremini enesehaletsuse vastu, kui nägemine, et paljud inimesed on sinust halvemas olukorras. Sa kohtud inimestega, kellega sa muidu suure tõenäosusega ei kohtuks ja kes teab, ehk viib see sind isegi uue töökoha juurde.

Aitab sul sõna otseses mõttes puhastada oma elu

Kui sa oled terve päeva tööl, siis on raske leida aega asjade organiseerimiseks ja elamise värskendamiseks. Aga pärast töö kaotust veedad palju rohkem aega kodus, seega oleks aeg lüüa oma elus kord majja, sellega kaasneb ka kodu koristamine. Sellistel hetkedel tulevad meil kõige paremad mõtted elu ja tuleviku kohta. Pane käima lõbus muusika ja tee kõik kodutööd ära, liiguta mööblit ja vaata, mis mõtted sul pähe kargavad.

Võimalus suunduda uuele teele

Pärast töö kaotust on sul vabadus liikuda ükskõik millises suunas. Sa ei pea jääma samale rajale, kus sa enne olid, vaid võid suunduda hoopis uute asjade juurde, nii isiklikus elus kui ka professionaalselt. Mõtle välja, mida sa tõesti ootad oma karjäärilt.

Vallandamist nähakse tihti läbikukkumisena, aga see ei pea nii olema. Kui sa vaatad tagasi oma vigadele ja õpid neist, siis sa kasvad ja arened. Sellisel juhul on tegemist hoopis õppetunniga, mitte läbikukkumisega. Paraku eelistatakse meie kultuuris rääkida võitudest ja kaotustest pigem vaikitakse, nõnda on jäänud mulje, et vigade tegemine on äärmiselt halb ja häbiväärne asi, kirjutab bustle.com.

 

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles