LÕBUS VIDEO ⟩ Kõige armsamad hantlid, mida sa iial elus rebinud oled

Copy
  • Kas lapsi saab treeningvahenditena kasutada?
  • Kes tahaks suve jooksul lainetest uhutud liivakoogi kuju võtta?
  • Lapsed kampa võtta on parim viis neid liikuma meelitada.

Suvel on raske trenniks aega leida – kogu aeg kisub õue, lisaks on lapsed vabakäigul ja vajavad tegevust. Mõni tublim tüüp küll püsib trennisaalis või tarib hantlid õue, aga enamik seda ei suuda. Õnneks aga leidub hea lahendus laiskadele – kasuta treeningraskustena lapsi. Põnnidel lõbu laialt ja vanem saab korraliku koormuse.

Lapsed ilmuvad vaikselt vanaemade-vanaisade juurest tagasi linna. Mis nad siin kivide vahel tavaliselt teevad? Midagi ei tee. Kipuvad diivanile või ekraani ette lahustuma. Tihti aitabki ainult üleskutse - teeme midagi koos! Ka kooli algusele mõeldes on kaval mõte neid aktiivsema tegevuse lainele häälestada.

Loe ka: OHTLIK TREND | «Nii saad kiirelt kõhnaks ja sama kiirelt hauda!» 

Miks teha trenni koos lastega? Eelkõige loomulikult lõbu pärast! Ega treening ei pea olema tuim ja tõsine kastitõstmine, vastupidi – naer on täiendav kõhulihaste treening. Lastele võib rääkida küll, et liikumine on kasulik ja šal-lal-laa. Niisama jutuga neid ei veena, kuid isiklik eeskuju haarab otsekohe kaasa. Kui lapsed saavad koos ema või isaga trenni teha ning nautida nii pingutust, lähedust kui ka koos tegutsemise lõbu, ei tõmba miski vägi neid hilisemas elus enam spordi juurest eemale.

Lugu ilmus esmakordselt 2017 Postimees Arteris.

Kristina koos kolmes eri kaalus hantlikesega - harjutust alga!
Kristina koos kolmes eri kaalus hantlikesega - harjutust alga! Foto: Mihkel Maripuu

Aega on meil kõigil alati liiga vähe ja suvel kaob see eriti kähku käest! Katsu sa ühte päeva mahutada töö, trenn, lastega tegelemine… ja õues tahaks ju ka veel olla. Kui püüda igale ühikule eraldi aega leida, jääb tahes-tahtmata miski sellest rivist lihtsalt tegemata. Lapsi treeningvahendina kasutades saab mitu meeldivat plaani üheks kasulikuks kompotiks kokku keerata. Vanem püsib vormis, lastel on lõbus, see arendab neid, ning kõik kokku maitseb nagu parim puhkus ja meelelahutus. Minu laste peal on see testitud – väike inimene naudib aktiivset puhkust kõige enam, kui talle vaid võimalus antakse. Ma pole kunagi kuulnud kiunumist, et keegi ei tahaks trenni teha. Pigem kilkamist: «Teeme veel krabi, teeme veel kükke, viska mind veel kümme korda õhku, paluuuun…» Kõigil on suu kõrvuni ja silmad säravad, trenni-trenni, see on nii lahe!

Kindlasti leidub ka lapsi, kes alguses pika hambaga pealt vaatavad ja ennast liigutada ei viitsi. Seda on imelihtne muuta! Lihtsalt käsu ja kurjaga ei saa midagi, kuid isiklik eeskuju teeb imet. Hasart on väga nakkav – kui sina oled kire ja lustiga asja kallal, on õige varsti seda ka pisemad trennisemud. Kuid asi peab olema ehe, võltsentusiasm tillukesi ei kõneta.

Miks teha trenni koos lastega? Eelkõige loomulikult lõbu pärast! Ega treening ei pea olema tuim ja tõsine kastitõstmine, vastupidi – naer on täiendav kõhulihaste treening.

Hea vigur huvi pikemat aega üleval hoida on lasta lapsel ennast tähtsana tunda. Las tema juhib, loeb kordusi, on nagu tillukene treener. Lapsed jaksavad juba väga väikesena ise vastutust kanda, lihtsalt sageli seda neile ei anta. Trenniga on samamoodi – las ta ise otsustab, palju teeb täna ja mitu kordust rohkem jaksab teha homme. Keegi ei pea käskima ega kontrollima, kui plaan on pisikese enda peas küpsenud.

Kolmas kavalus on hoida tähelepanu rõõmul, mitte rassimisel. Pingutamine on ka tähtis, selge see, ja lapsed on väga hea meelega valmis ennast ületama, kui nad on korra kogenud, mis mõnus tunne see on. Kuid liiga tõsiseks pole ikkagi vaja asja muuta.

Jagamise rõõm teeb iga asja ägedamaks nii suurtel kui ka väikestel. Ühist aega on alati liiga vähe, aga trenn põnnidega annab hea võimaluse ühendada koosolemine, mäng, lähedus ja koormus. Ja milline mugav lahendus – ükskõik kuhu sa suvel kruiisid, elusad hantlikesed on sul alati kaasas ning tuletavad oma peenikese häälekesega kannatamatult meelde: «Teeme nüüd trenni ka!»

Trenn põnnidega

Alusta soojendusega – väga hea on tavaline kullimäng või mööda rannariba lippamine.

Kükid, põnn kukil.
Kükid, põnn kukil. Foto: Mihkel Maripuu

Kükid, põnn kukil.

Kükk on jalgade ja tuhara vormis püsimise alustala – kes siis tahaks suve jooksul lainetest uhutud liivakoogi kuju võtta? Imetore on kasutada kangi asemel lapsi! Esiteks on see turvaline ja mugav, raskus kasvab tasapisi samas tempos nagu treenija jõud. Edasijõudnud saavad ka päris suurte lastega kükke teha. Laps treenib tasakaalu, loeb kordusi ja tunneb lõbu võimalusest kõrgel kõõluda ja tähtis olla. Suuremad lapsed võivad samal ajal ise kükke teha. Liikumise ulatus pane paika maa puudutamise ja käte üles sirutamisega.

Kätekõverdused lisaraskusega.
Kätekõverdused lisaraskusega. Foto: Mihkel Maripuu

Kätekõverdused lisaraskusega.

Hoia sõrmed otse, palu miniabilisel korralikult kinni hoida. Laps saab lugeda kordusi ja tunda end treenerina.

Mängu-plank
Mängu-plank Foto: Mihkel Maripuu

Lõbusamad plangud.

Plank on ülikasulik, kuid lapsele jaoks lootusetult igav harjutus. Kuid asja on lihtne lõbusamaks teha!

Mängu-plank: võtke pikka plangukolonni, millest kordamööda läbi pugeda.

Tere-sõber-plank.
Tere-sõber-plank. Foto: Mihkel Maripuu

Tere-sõber-plank. Tegelikult tavalisest raskem, aga palju lõbusam teha, kui vahepeal saab sõbrale kätt anda. Koormuse lisamiseks võib püsida plangus, pisike turjal, ja selles asendis ka ringi kõndida.

Krabikõnd.
Krabikõnd. Foto: Mihkel Maripuu

Krabikõnd.

Lisaraskuseks võib pisema lapse puusadele istuma panna, kuid see harjutus pakub lõbu kõigile lastele. Samal ajal kui krabid liival siblida, saavad triitseps, tuhar ja kõhulihased koormust nagu naksti.

Jalapress põnniga.
Jalapress põnniga. Foto: Mihkel Maripuu

Jalapress põnniga.

Laps laskub jalgadele nii, et tema keharaskus jaotub võrdselt ette ja taha. Turvalisuseks võib kätest kinni hoida. Kõverda jalad ja siruta otse üles. Põnn saab lennata, lõbutseda, tasakaalu treenida ja raskuseks olla.

Kõhulihased musiga.
Kõhulihased musiga. Foto: Mihkel Maripuu

Kõhulihased musiga.

Istessetõusud laps jalgadel. Väikese treeneri elu on ekstralõbus, kui ta igal ülestulekul väikese musi saab. Lisakoormust annab jalgade sirutamine ette. Kontrolli, et selg püsiks neutraalses asendis.

Lastel endil on kõhulihaseid palju lõbusam teha paaris ja plaksuga.

Põnni pildumine.
Põnni pildumine. Foto: Mihkel Maripuu

Põnni pildumine.

Kätetöö ja pulsiga kükk. Jälgi lapse turvalisust, põlve asendit, ja hoia selg neutraalses asendis. Kõigi laste lemmik ja suur lõbu! Vanemale samas tõeliselt tõhus kogu keha trenn.

Spordivahenditeks olid Ott (10), Säde (8), Õnne (4).
Spordivahenditeks olid Ott (10), Säde (8), Õnne (4). Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles