Üheksa asja, mida ei tohiks mitte kunagi mikrolaineahju pista

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ükskõik, kui suur on nälg või kui meeleheitel sa ka poleks, hoia need asjad mikrokast väljas! Vaata galeriid!

 
 Foto: PantherMedia / Scanpix

Paljud kasutavad meist mikrolaineahju iga päev, teadmata, et mitte iga asja jaoks pole see ohutu koht. AOL annab nõu ja tuletab meelde, et metall- ja plastnõud tuleb alati mikrolaineahjust eemal hoida.

MUNAD. Internetis tiirleb õpetus, kuidas keeta mune mikrolaineahjus. Ära jumala eest seda proovi! Nimelt eraldub mikrolainetega töödeldes palju auru, kuid munast ei pääse see kuidagi välja. Lõppeda võib see kenakese plahvatusega.

STÜROVAHUST NÕUD. Tead ju, et plasti ei tohi mikroahju toppida? Ka stürovahust toidukarbid on plastist ning sulades hakkab see eritama toksilisi aineid, mis jõuavad toitu ja toidu kaudu sinu kehasse.

EI MIDAGI. Kui sa käiad mikrokat tühjalt, siis ei ole kohta, kuhu mikrolained saaksid neelduda, seega neelduvad nad ahju endasse. Ahi pole aga võimeline sellega hakkama saama ning asi võib lõppeda tulekahjuga.

TŠILLIPIPRAD. Kui sa püüad tšillit mikrolaineahjus töödelda, hakkab eralduma kapsaitsiin – kemikaal, mis muudab piprad vürtsikaks. Hetkel, mil avad mikroahju ukse, lendavad sulle näkku vürtsiaurud, kõrvetades silmad ja kurgu.

PUUVILJAD. Miks peaks keegi küll tahtma mikrolainetöödeldud puuvilja, on iseküsimus, kuid tea, et see pole hea mõte. Näiteks viinamarjad plahvatavad ja võivad isegi tekitada tulekahju, rosinad aga eritavad suitsu ja aineid, mis rikuvad ahju igaveseks.

FOOLIUM. Foolium on sisuliselt metall ning nagu iga teine metall, võib see tekitada mikrolaineahjus tulekahju.

VESI. Kui vees pole just midagi, mis aitaks energiahulka maandada (nagu teekott), siis toimub mikrolaineahjus vee «superkuumutamine» - see pole päriselt sama, mis keemine ja kui sa lõpuks sinna midagi lisad, näiteks teekoti, siis tõenäoliselt põhjustab see vulkaanipurskelaadse veeplahvatuse.

LEIB. See ei riku su ahju, kuid kohe kindlasti rikub ahi su leiva. Mikroahjus töödeldud leib jääb nätske ja vastiku tekstuuriga. Õnneks saab viga parandada – pane leib mõneks minutiks tavalisse ahju!

KAANETA KASTE. Kui sul on kiire, siis kata nõu vähemalt majapidamispaberiga. Igasuguse kastme kaaneta mikrolaineahju panemine lõppeb suure segadusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles