Veel kümme üllatavat fakti seksi ja armastuse kohta

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vahva on uusi asju teada saada ning mis võiks olla veel vahvam, kui õppida midagi uut seksi ja armastuse kohta. Vaata galeriid!

Women’s Health on kokku kogunud huvipakkuvaid fakte seksi ja armastuse kohta.

 
 Foto: PantherMedia / Scanpix

ANTIBEEBIPILLID MÕJUTAVAD NAISTE MEESTEMAITSET. Uurimused on näidanud, et kui naised võtavad hormonaalseid kontraseptiive, eelistavad nad partneritena mehi, kelle testosteroonitase on madalam ning kes näevad välja vähem maskuliinsed. Üks Šotimaa uuring näitas, et kui naine kohtub oma partneriga pillide tarbimise ajal, on väiksem tõenäosus, et ta tunneb tõmmet kallima sõprade poole ja on suhtes seksiga rahul. Samas on naine suurema tõenäosusega rahul rahalise seisukorraga ja läheb lahku ebatõenäolisemalt.

KA TSÜKKEL MÕJUTAB NAISE EELISTUSI. Tsükli kõige fertiilsemal ajal tunnevad naised tõmmet maskuliinsemate meeste poole. Seda on tõestanud mitmed uuringud. Ka tahavad naised siis rohkem seksi, vähemalt nii viitavad teised uuringud.

ORGASMI TEESKLEMINE POLE ALATI HALB. Sageli oletatakse, et inimesed teesklevad orgasmi, kui neil pole hea või tahavad, et seks juba lõppeks. Kuid mõnikord on suure sõu tegemine osa mõnust. Ja muide, ka mehed saavad orgasmi teeselda ning vahel teevadki seda – samadel põhjustel, mis naised.

SEKSIJÄRGNE KAISUTAMINE SUURENDAB RAHULDUSTUNNET. Toronto ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et seksijärgne kaisutamine, suudlemine ja hellitused on suhte rahulolu silmas pidades sama olulised kui rahuldustunne suguühtest endast.

ERUTUNUNA TUNNED SA VÄHEM VASTIKUST. Seks on üks räpakas tegevus, selle käigus eralduvad vedelikud ja lõhnad ja hääled, kuid kirehetke ajal need ei loe. Hollandis läbi viidud uuring näitas, et seksuaalne erutusseisund on nii tugev, et «sõidab üle» aju loomuliku «fuhh, vastik»-tunde.

ARMASTUS TEKITAB MEIS SÕNA OTSESES MÕTTES KINNISIDEID. On põhjus, miks sa ei suuda oma uue silmarõõmu peale mõtlemisest loobuda – ajuskännid on näidanud, et armununa suureneb verevool aju mõnukeskusesse, samasse alasse, mis on vastutav ka obsessiiv-kompulsiivse häire eest. Armumine madaldab serotoniinitaset, mis on samuti tüüpiline nimetatud häire all kannatajatel.

ARMASTUS ON SU LUUDELE KASULIK. Los Angelesis läbi viidud uuring näitas, et abielu paistab meeste luustikku tugevdavat, seda vähemalt siis, kui nad ootavad abiellumisega vähemalt 25. eluaastani. Uurijad küll ei tea, miks see nii on, aga abielu tervislikkust on näidanud ka teised uuringud: näiteks elavad abieluinimesed kauem, pääsevad suurema tõenäosusega vähist eluga ning neil on madalam südamehaiguste risk.

SA JUBA TEAD, KAS SUHE ON HUKULE MÄÄRATUD. 2013. aastal ajakirjas Science avaldatud uuringu kohaselt tead sa tõenäoliselt sügaval hinges juba vastust küsimusele: kas ta on tõesti See Õige? Suhtega hetkel väga rahul olnud vastabiellunutel paluti vaadata fotosid oma abikaasast, kõrval positiivsed või negatiivsed sõnad. Neli aastat hiljem uuriti, mis seisus nende suhe on. Selgus, et need, kes olid neli aastat hiljem suhtega hädas, olid ka altimad suhte alguses negatiivseid sõnu oma kallimaga seostama.

SEKS PÕHJUSTAB LÖÖVET. Ära mine paanikasse, kui sa seksi ajal punetama hakkad. «Seksiõhetus» on su keha loomulik reaktsioon su kehatemperatuuri tõusule ja seksuaalsele erutusele. «Lööve» esineb sageli põskedel, rinnal, genitaalide piirkonnas või üle kogu keha.

KA VANURID SEKSIVAD. Seksuaalne huvi ja funktsioneerimine vähenevad vananedes, eriti juhul, kui võetakse ravimeid. Kuid see ei tähenda, et ka seeniorid ei suksutaks! Paljud vanad inimesed seksivad kuni surmani ning nad pole alati seejuures väga ettevaatlikud: noorte täiskasvanute kõrval on just vanainimesed kõige suurem vanusegrupp, kelle seas levivad suguhaigused. Ilmselt mõtlevad nad, et kuna enam rasestumisohtu pole, ei ole ka kondoome vaja kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles