Narkarist ema jõledad «enne»-fotod kannavad olulist sõnumit

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühe ema püüdlus aidata tuhandeid sõltuvuses vaevlevaid inimesi on internetis hakanud kulutulena levima. Selleks aga jagas ta väga isiklikke fotosid – iseendast, ajast, mil ta oli veel «nõela otsas». Postitust on praeguseks jagatud ligi 55 000 korda ning kommenteeritud üle 16 000 korra.

Pilte saatvas postituses kirjutas USA Lääne-Virginia osariigist pärit Melissa Lee Matos, et ta ei plaaninud kunagi neid pilte kellelegi näidata, kuid teeb seda lootuses, et ta suudab levitada sõnumit: sõltuvusest on võimalik vabaneda, see on haigus, millega tuleb võidelda.

«Siin on väga häirivad fotod minust, kui ma olin sõltuvuses. Selline nägin ma välja iga päev, aastaid. Sellega pidi tegelema mu abikaasa. Sellele sattusid peale mu väikesed tütred. Seda nägid minu pereliikmed ja sõbrad neil harvadel juhtudel, kui ma päriselt majast lahkusin. Ma olin haige, ma olin suremas. Ma olin nii sügaval, et arvasin, et ei saa enam kunagi terveks. Ma olin end nii ära kaotanud, et ei kujutanud ette elu ilma [narkootikume] kasutamata. Ma tahtsin lihtsalt surra. Ma ei mõistnud, et ma olingi vaid ääri-veeri elus.»

***Warning: Graphic Images*** I have NEVER shared these before. I'm not sure I ever intended to. This is extremely hard...

Posted by Melissa Lee Matos on Friday, 14 July 2017

Melissa loodab, et tema sõnum jõuab sõltlasteni: «Vaadake neid pilte. Neid pilte surnud tüdrukust. Nõelanarkarist, kelle «hobi» oli nii tugev, et ta veetis päevi ja öid enda tekitatud koomas vannitoapõrandal. Tüdrukust, kes kulutas iga sendi narksile ja unustas, et tal on lapsed, keda toita ja kelle eest hoolt kanda. Tüdrukust, kes kaotas kõik, mis tal üldse oli. Tüdrukust, kes oli nii haige, et ta ei uskunud kunagi leidvat teed välja – kuni ta leidis.»

Melissa paneb sõltlastele südamele: kui nende piltide nägijate hulgas on inimesi, kes piinlevad sama valu käes, mille käes vaevles kunagi tema, siis otsige abi. «Ma luban teile, lootus on olemas. On võimalik paraneda, vabadus ja õndsus on olemas ja te olete seda väärt.»

Eestis on võimalik sõltuvushäirete korral abi saada veebilehtede narko.ee või terviseinfo.ee kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles