Pikim õnneuuring paljastas õnneliku elu saladuse

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui sa arvad, et tõeliselt õnneliku elu tagatis on stabiilne pangaarve ja tuhanded Instagrami-jälgijad, siis oled sa eksinud.

Harvardis viidi läbi 75 aastat kestnud õnneliku elu uuring, et teada saada, mis on kõige olulisem asi elus, mis meile õnneliku elu tagab. Vastus on lihtne ja ilmselt mitte väga üllatav: kõige rohkem loeb see, millised on meie suhted perekonna, sõbra ja partneriga.

Uuringu juht dr Robert Waldinger selgitab, et asi ongi nii lihtne – head suhted hoiavad meid õnneliku ja tervena. «Kui sa oled üksik ja õnnetu, toob see kaasa kroonilise stressi, mis omakorda mõjutab lõpuks su tervist ja keha.»

Samas pole oluline end ka pidevalt inimestega ümbritseda ning kiirelt kallim leida. «Asi pole suhete arvus, vaid kvaliteedis ja sügavuses – see loeb,» ütleb Waldinger.

Kuidas suhteid hoida? LiveStrong vahendab Waldingeri nõuandeid: kõige olulisem on pakkuda lähedastele inimestele kogu oma tähelepanu. See tähendab, et pere ja sõpradega koos olles tuleb telefonid käest panna ning seada suhted elus esikohale.

Uuringu käigus jälgiti 724 meest 75 aasta jooksul, sh ka presidend John F. Kennedyt. Teadlased võtsid vereproove, viisid läbi aju-uuringuid ning palusid meestel käita küsimustikke. Nüüd alustatakse Harvardis uut sarnast uurimust, mille fookuses on naised ja lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles