Teadlane purustab toiduga seotud ohutusmüüte

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Olga Sergeeva / PantherMedia / Scanpix

Kas võid tohib hoida külmkapist väljas? Mis juhtub, kui dipid snäkki mitu korda? Kas mitu päeva seisnud vett tohib juua? Teadlane vastab ja murrab müüte.

1. Kas kaks päeva väljas seisnud vett võib juua? Alati on soovitatav hoida asju külmkapis ja tarbida kahe päeva jooksul.

2. Kas ma võin juua halvaks läinud piima ning kas sellest võib haigeks jääda? Sa ei tohiks juua halvaks läinud piima, kuna see sisadab suure tõenäosusega patogeene, mis põhjustavad haigust. Küpsetamine tapab need.

3. Kas ma võin süüa salatit, mis on paar tundi toatemperatuuril seisnud? Ühtegi sööki ei soovitata jätta välja rohkemaks kui paar tundi, eriti, kui õues on soojemad ilmad. Toasoe paneb bakterid paljunema. Külmas hoidmine aeglustab bakterite kasvu.

4. Kas paar tundi külmkapist väljas seisnud liha võib süüa? Peale liha küpsetamist ei tohiks liha olla külmast väljas rohkem kui kaks tundi. Sooja ilma korral mitte rohkem kui tund.

5. Miks ei tohi kaks korda dipikastmesse snäkki kasta? Sinu suu bakterid võivad levida ka teistele.

6. Kas toorest koogitainast süües võib haigeks jääda? See oleneb segu koostisest. Mõned taignad võivad sisaldada tooreid mune. Toorest taigent on seostatud mitmete bakteritega.

7. Kus on kõige parem võid hoida? Külmikus. Alati peaks järgima tootja juhiseid. See on pigem kvaliteedinõue, mitte ohutuse.

8. Kas peaks tooreid puu- ja juurvilju pesema? Jah, alati peaks pesema, eriti, kui tarbid neid toorelt. Toored viljad võivad sisaldada patogeene mullast, käsitlemisest jne.

9. Kas toorest liha peaks pesema? Ei, pesemine levitab vaid mikroobe sinu kätele, töölauale, riietele ja nii edasi. Liha küpsetamine tapab need mikroobid.

Allikas: DailyMail

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles