Viis üllatavat asja, mis sinu viljakust mõjutavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tomas Anderson / Panther Media / Scanpix

Viljastumine on isiklik teema, millest palju omavahel ei arutata. Kui, siis arstiga. Küll aga on palju asju, mida ise saad viljakuse mõjutamiseks ära teha.

Libestid. Osad veepõhised libestid pärsivad seemnerakkude jõudmist munarakuni, kuna vesi võib imenduda. Seevastu õlil baseeruvad libestid võivad olla sperma osas vaenulikud ning tappa püüdlikud seemnerakud juba eos.

Teatud ravimid. Antidepressandid toodavad ajus sellist hormooni nagu prolaktiin, mis sekkub ovulatsiooni protsessi. Kui soovid rasestuda, aruta oma arstiga läbi ravimid, mida tarvitad.

Sinu kaal. Ülekaalulistel naistel on suurem tõenäosus kogeda viljastumisprobleeme. Sama on alakaalulisuse puhul. Kaalu kõikumised mõjutavad ka hormoone, mis reguleerivad ovulatsiooni. Hoia kaal normis ja stabiilsena.

Sinu treeningharjumused. Ületreenimine võib mõjutada hormoone nõnda, et lööb tsükli sassi. Need, kes peavad madala kalorsusega dieeti ning treenivad üle, võivad kaotada menstruatsiooni üldse. Kõige võti on mõõdukus.

Sinu geenid. Kui su emal oli raskusi rasestumisega ning koges varajast menopausi, võib ka sul olla keeruline rasestuda. Küll aga see, kui su ema jäi lapseootele oma neljakümnendates, ei tähenda, et ka sul nii läheb. Hea on arutada enda emaga meditsiinilist külge sellest.

Allikas. Women´s Health
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles