Kolm asja, mis juhtub, kui sa ei käi kuu aega duši all

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas sa oled kunagi jätnud end pärast trenni pesemata? Võib-olla. Aga mis juhtuks siis, kui end mitte pesta koguni kuu aega? Kaks inimest proovisid selle omal nahal ära. 

The Atlantic ajakirjanik James Hamblin tahtis näha, kas tema kehal olevad naturaalsed mikroobid suudavad ära hoida pesematusest tekkiva ebameeldiva lõhna ka ilma kosmeetiliste vahenditeta. 

Kuu aja jooksul pesi mees siiski oma käsi ja loputas keha vee all siis, kui oli nähtavalt must - näiteks pärast jooksu, et putukad ja rohusodi endalt maha loputada. 

Hamblin sai eksperimendiks inspiratsiooni teiselt ajakirjanikult Julia Scottilt, kes samuti ei pesnud end kuu aega, kuid kasutas iga päev häid baktereid sisaldavat pihustit, et keha lõhnaks värskelt ja puhtalt. Scotti keha hakkas neid baktereid 30 päevaga ka lõpuks ise tootma, kuid pärast eksperimendi lõppu piisas vaid kolmest duši all käimisest, et kogu tulemus nullida ja tekitada taas vajadus igapäevase pesu järele. 

Nii Scott kui Hamblin leidsid, et kuu lõpus ei olnud neil tuntavalt halba kehalõhna ja eksperimendist õppisid nad vaid head. 

  1. Sa ei lõhna tegelikult nii halvasti. Hamblin hakkas enda sõnul alguses ruttu haisema, sest ei kasutanud ka harjumuspärast deodoranti. Mõne aja pärast aga tema keha ökosüsteem stabiliseerus ja hais lakkas. «Muidugi ei lõhna sa nagu roosivesi või Axe'i deodorant, kuid sa ei lõhna ka nagu roe. Sa lihtsalt lõhnad nagu inimene.»
  2. Nahk niisutab end ise. Scott avastas enda suureks üllatuseks, et keha ei olnud vaja niisutada ja naha niiskustase püsis iseenesest normis. Peale selle haihtus seni jonnakas akne. «Mul ei olnud piinlik, sest mul ei olnud üldse aknet, kuigi ma ei kasutanud selle ära hoidmiseks ühtki toodet,» nentis ta.
  3. Sul jääb palju aega üle. Hamblin arvutas välja, et kui iga päev kulutada pesemisele ja naha niisutamisele 20 minutit, siis kulub sajani elades pesule 12 167 tundi ehk kaks aastat. Õppetund: kasimatus hoiab kõvasti aega kokku. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles