Seitse asja, milleks partner ei tohiks sind kunagi sundida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Suhte esimestel kuudel on liblikad kõhus ja roosad prillid ees. Sel ajal on raske märgata partneri vigu ja ohumärke, mis võiksid anda aimu potentsiaalsest katastroofist. Ta ju teeb sind nii õnnelikuks, mille üle siin nurised? Või ehk oled ammu abielus, aga suurest armastusest hoolimata on asju, mis ei tundu sulle päris õiged. Usalda oma kõhutunnet – teatud asju ei peagi taluma.

Kui su partner sunnib, suunab või survestab sind tegema alljärgnevaid asju, siis peaksid läbi mõtlema, kas temaga koos olemine on õige või oleks ehk vallalise elu su vaimsele tervisele parem.  

Välimus

Selles pole iseenesest midagi imelikku, kui sa tahad oma kallimale meele järele olla. Küll aga on vale see, kui sa näed välja pigem nagu kurvikas Ashley Graham ja tema tahab, et sul oleks Kate Mossi keha. Suhtepartner ei tohiks mitte kunagi survestada sind läbima iluoperatsioone või ka väiksemaid protseduure, mida sa ise vajalikuks ei pea, kirjutab Prevention.

Mugavuspiiri ületamine magamistoas

Täiskasvanud inimesena tead, mis sind erutab ja mis mitte. Kui sulle ja su partnerile meeldib teha midagi erilist, siis laske käia. Kui aga tema tahab teha midagi, mis põhjustab sulle valu, ebamugavust või vastumeelsust, siis on see vägivald. Sina ei pea tema naudingu pärast enda omast ilma jääma või kannatama. 

Sõprade ja sugulastega suhtlemine

Partner ei tohiks halvustada sinu perekonda või sõpru ega takistada nendega kokku saada. Hea oleks, kui sa märkaksid juba suhte alguses märke, mis viitavad tema vastumeelsusele sinule oluliste inimeste suhtes, et saaksid piirid paika panna ja end kehtestada. Armukadedus ei ole armas, see on liigse kontrollivajaduse ilming.

Privaatsuse keelamine

Privaatsusesse tungimine ei ole pelgalt tüütu – see on kontrolli vorm ja võib kiiresti eskaleeruda. Vaimse vägivalla all kannataja võib ilma jääda ligipääsust oma pangakontole ja isiklikele kirjadele. Hiljem on tõenäosus, et see läheb üle füüsiliseks vägivallaks. Ekslik oleks arvata, et kallim nuhib ja hingab sulle kuklasse suure armastuse pärast.

«Saa üle!»

Vahel juhtub, et muutud mingil põhjusel emotsionaalseks. Olgu selle põhjuseks tüli kolleegiga või mõni varasem trauma, mis end meelde tuletab. Hea partner on toetav ja püüab sind lohutada. Vastupidi on väga halb märk see, kui partner ignoreerib su tundeid ja nähvab, et sa oma murest üle saaksid. Paranemine võtab aega ja elukaaslane peab sind selles toetama.

Paika pandud piiride rikkumine

Partner ei peaks kunagi sundima sind ületama piire, millest sa ei taha üle astuda. Olgu selleks siis kõikide säästude kulutamine või langevarjuga hüppamine, kui sa kardad kõrgust. Kui sa oled selgelt välja öelnud, et teatud kogemused on sinu jaoks liig, siis ei tohi tema survestada sind end ületama.

Mahategemine

Hea partneri kõrval muutud enesekindlamaks ning tunned, et ta armastab ja toetab sind. Kui sa tunned end tema pärast hoopis ebakindlamalt, on aeg hüvasti jätta. Sinu materdamine võib olla eeltöö vaimseks vägivallaks ja manipulatsiooniks, aga see võib olla ka lihtsalt märk, et ta on hoolimatu ja vilets partner. Pea endast rohkem lugu ja ära lase end halvasti kohelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles