Testi end: kui hea on sinu kontakt lapsega?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Milline on sinu suhe lapsega? Sellest saad sa üsna hea ettekujutuse, kui vastad ausalt järgnevatele küsimustele, mida vahendab Perekeskus Sina ja Mina.

  • Kas sa tead, mis su lapsele meeldib, ei meeldi, millega ta tegeleb, mis TV-saateid ta vaatab, milliseid riideid armastab kanda, millised õppeained talle koolis meeldivad ja millised ei meeldi jne. Kui detailne on sinu teadmine nendes valdkondades? Näiteks, kui sa tead, et su lapsele meeldivad arvutimängud, siis kas oskad ka nimetada kaks-kolm mängu nime, mida ta pidevalt mängib? Kas sa tead, miks need mängud talle meeldivad?
  • Kas sa tunned oma lapse sõpru ning tead, kuidas nad koos aega veedavad, mis probleemid neil on, mis neid seob? See on eriti oluline teadmine teismeliste vanemate jaoks. Kas sa tead, milline suhe on sinu teismelisel oma eakaaslaste grupiga? Kas sa räägid nendest asjadest temaga? Kas teismeline tahab sulle oma sõpradest rääkida?
  • Kui efektiivsed on sinu distsiplineerimisvõtted? Kas enamus teie suhtlemisest on seotud distsiplineerimisküsimustega? Kas sul on probleeme austuse puudumise, reeglite mittetäitmise ja krooniliste käitumisprobleemisega?
  • Kui hästi sinu laps tuleb toime oma arenguliste ülesannetega ja käitumisega? Kas tal on pikaajalisi probleeme koolitöö või koolis käitumisega? Kas sinu hinnangul suudab laps oma eakohaseid kohustusi täita?
  • Kas sinu laps on ülemäära nutune või tahab palju tähelepanu või kas tema käitumises on märke ärevusest, kui ta peab sinust eemal viibima?
  • Kas su lapse käitumises on märke, mis viitavad madalale eneseväärtustundele või enesehinnangule, ärevusele või depressioonile? Ja kui on, siis kas sa saad oma lapsega nendest tunnetest rääkida?
  • Kas su laps on agressiivne, hälbiva käitumisega, pidevalt vihane või vastupidiselt tagasitõmbunud ja passiivne?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles