Neli sammu, kuidas suhtes usaldus taastada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Miski ei tee rohkem haiget kui see, et partner sind reedab. Reetmine võib juhtuda erinevalt: partner võib olla ebaaus, mittelojaalne, truudusetu või sinu eest midagi varjata. Need on asjad, mis lõikavad hinge. Suhted on keerulised ning olenevalt reetmise iseloomust ei pruugi tegemist olla veel suhet lõpetava juhtumiga. Mõne inimese jaoks võib reetmisest ülesaamine muuta suhte tugevamaks.

Kui te mõlemad soovite suhet jätkata, pole andestamine ainus, mis aitab teil edasi liikuda. Kõik sõltub sellest, kas te suudate usalduse taastada. Usaldus on liim, mis hoiab suhet koos, tänu sellele saad sa tunda end tema läheduses turvaliselt ja tõeliselt tunda emotsionaalset sidet, kirjutab Psychology Today. Kui aga usaldust kuritarvitatakse, ei kahtle sa mitte ainult teises inimeses, vaid ka iseendas – miks sa üldse lasid asjal nii minna, et usaldust sai murda? Siin on mõned sammud, kuidas alustada usalduse taastamist.

1. Andesta iseendale. See on üks oluline andestamise osa. Situatsiooni mõista püüdes on meil kalduvus genereerida erinevaid selgitusi, miks asjad nii läksid, isegi kui need on irratsionaalsed. Me kipume ka iseend süüdistama: kui ma oleksin olnud parem inimene, kui ma oleksin vähem lihtsameelne… Me usume, et kui leiame üles vea ja selle parandame, saame ennetada asja kordumist. On oluline endale andeks anda ja mõista, et hoolimata sellest, mis juhtus, on sul suur väärtus, eriti siis, kui sa julged olla haavatav. Teise inimese teod ei väljenda seda, kes sa oled, vaid on nende enda peegelpilt.

2. Andesta teisele inimesele. Pole võimalik edasi liikuda, enne kui sa leiad enda hinges rahu. Paljudel on raske teisele andestada, sest nad ei taha teist lõa otsast vabaks lasta. On oluline mõista, et andestamine ei ole niivõrd tema, kuivõrd sinu emotsionaalse vabaduse huvides. Ära keskendu niivõrd juhtunule, kuivõrd püüa näha asja partneri seisukohast. On kergem andestada, kui sa näed kallimat tervikuna, mitte vaid selle ühe tegevuse valguses.

3. Usalda iseennast. On peaaegu võimatu usaldada kedagi teist, kui sa ei usalda iseennast. Hirm, et see asi juhtub uuesti, on su hinges seetõttu, et sa kardad, et sa ei suuda sellega hakkama saada. Me kardame olla emotsionaalselt hävitatud ja seetõttu me väldime seda iga hinna eest. Ära keskendu sellele, et sa ei saa hakkama, vaid mõtle läbi, kui tugev sa tegelikult oled. Sinuga saab igal juhul kõik korda.

4. Usalda partnerit. Kui asi on usalduses, siis ainuke asi, milles saame kindel olla, on see, et me ei saa milleski kindlad olla. Me lihtsalt peame uskuma. Kui sind on reedetud, võta hetk ning hinda olukorda – milline on tõenäoliselt käitumine tulevikus? Kas tal on tõesti kahju ja on valmis muutusteks? Kas ta käitub teistes eluvaldkondades väärikalt? Kas rolli mängisid välised mõjurid või näitab juhtunu tema iseloomuvigu? Suures plaanis: kas suhtes on rohkem head kui halba?

Kui vastused näitavad, et väljavaated on positiivsed, pead sa lihtsalt uskuma, et edaspidi teeb su partner samme, mis on teie suhte huvides. Ainult aeg näitab, kas ta väärib usaldust ja inimeste puhul ei ole garantiid võimalikud. Kuid kui sa ei usalda, sest sul on hirm või sa oled vihane, siis takistad sa ainult iseennast partneriga taas lähedaseks saamast ja teie suhe ei saa tervelt edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles