Toitumisnõustaja Heikki Mägi: tervisliku toitumise kuus kõige olulisemat nippi (muul pole tähtsust)

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tervislikust toitumisest on räägitud meeletult palju. Sellel teemal sõnavõtte on täis nii ajalehed kui ka kõikvõimalikud veebiväljaanded. Aga midagi pole teha, eestlaste tervis muutub aastast aastasse halvemaks ja süüdi on selles eelkõige meie inimeste teadlikkus tervislikust toitumisest. Või õigemini selle puudumine, kirjutab Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener Heikki Mägi.

Panime kirja kõige olulisemad nipid, mis on tervisliku toitumise juures tähtsad.

1. Söö neid toiduaineid, mis kõhtu täidavad ja isusid kontrollivad

Meeletult sööma ajavad sind nälg ja isud. Ja näljatunde ja isude tekkimises on sageli süüdi valed toiduained. Seepärast tasub süüa just neid toiduaineid, mis «kõhus pikalt sees püsivad».

Eelista toiduaineid, mille söömise tagajärjel sinu veresuhkrutase ei hakkaks Ameerika mägesid meenutama. Eelkõige räägime siinkohal süsivesikutest, mille puhul tasub vaadata nende kiudaineterohkust. Mida rohkem, seda uhkem.

Rasvade ja valkudega on natuke kergem, nemad pigem aitavad süsivesikutel hoogu maha tõmmata. Sellegipoolest tasub ka valkude ning rasvade puhul rõhuda kvaliteedile.

2. Söö neli korda päevas

Sinu keha vajab teatud distsipliini ja regulaarsust. Neli korda päevas söömine tagab selle, et sinu keha on rahulik. Rahulik keha on omakorda nõus ka oma rasvavarusid ära andma.

Toidukordade vahelejätmine loob ideaalsed tingimused keha rasvavarude täiendamiseks. Seda sa ju ilmselt ei soovi?

Tervislik toitumine tähendab regulaarset söömist.

3. Unusta vahepalaks puuviljad, vaid söö kombineeritud toidukord

Ära nüüd sa valesti aru, puuviljad on väga toredad ja mõistlikus koguses ka loomulikult tervislikud. Aga neis on esindatud peaasjalikult süsivesikud. Kui üks toidukord on väga kallutatud süsivesikute poole, võib see kõhu tühjaks jätta.

Siinkohal tulevad appi juba eelpool mainitud valgud ja rasvad. Nemad, eriti rasvad, aitavad aeglustada nende süsivesikute kehast läbiliikumise kiirust.

Seepärast võta puuviljale lisaks näiteks peotäis pähkleid, «törts» vahukoort (loomulikult ilma suhkruta) või kohupiima.

4. Sa võid süüa palju

Kaalu langetades ei tohi nälgida. Enamus naisi, kes soovivad kehakaalu langetada, söövad liiga vähe. Nälgides muudab sinu keha ennast ökonoomseks. Mida vähem sa talle annad, seda vähem ta ka kulutab. Kõik, mis suhu läheb, talletub ka sinu puusadele.

Võrreldav inimesega, kes üritab iga hinna eest raha koguda. Kõik, mis teenitakse, läheb hoiupõrsasse ja igasugune rahakotiraudade avamine tundub hirmutav.

Sama on sinu kehaga. Sa pead sööma õigeid toiduaineid ja mitte nälgima. Tulemuseks ilus, terve ja vormis keha. Garanteeritud!

5. Söö mitmekesiselt

Tervislik toitumine seisneb paljuski erinevate toiduainete söömises. Õige tervisliku toitumise puhul saab sinu keha toidust kõik eluks vajaliku kätte ja kaob ära vajadus süüa kõrvale veel peoga vitamiine või muid lisaaineid.

Et see tõesti nii ka läheks, vajad sa väga mitmekesist toidulauda. Ei piisa vaid ühe tervisliku toidu väljavalimisest ja selle pidevast söömisest.

Vaheta retsepte ja toiduaineid ning tulemus saab imeline.

6. Vormi saab ka kodumaiste toitudega

Kinoa, avokaado ja chia seemned on küll vahvad ja kasulikud, ent vahel võib jääda mulje, et ainult udupeenetest toiduainetest peabki oma kõhtu täitma. Et ilma nendeta on see kõik üks ajaraiskamine. No ikka ei ole küll. Vormi saab ka ainult Eestimaa saadusi süües. Kodumaised lihasaadused, puuviljad, kala, kartulid ja teised köögiviljad annavad sulle absoluutselt kõik vajaliku tervislikuks toitumiseks.

Vot, ja nii lihtne see ongi. Tervislik toitumine ei pea olema keeruline. Ära mõtle üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles