Üks lihtne sõnavahetus aitab sul edukaks saada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Psühholoog Tasha Eurich kirjutab oma värskes raamatus «Insight» (tlk sisevaade), et mida selgemalt sa ennast näed, seda edukam sa oled. Et seda saavutada, pakub ta välja hulga strateegiaid, kuidas iseend paremini tundma õppida ning kõik need on ääretult efektiivsed ja keskenduvad ülemõtlemise asemel probleemide lahendamisele.

Üks neist strateegiatest on «mida, mitte miks»-tööriist. Kui sul on lahendada keeruline situatsioon või on midagi viltu läinud, ütleb Eurich, et endalt tuleks «miks» asemel hoopis küsida «mida».

«Kui sa oled heatahtlik ja edukas inimene, võid sa endalt küsida: «Miks sellel koosolekul asjad kehvasti läksid?»,» vahendab Independent Eurichi sõnu. «Ma olen leidnud nii enda kui teiste uurimistöid vaadeldes, et kui me küsime endalt miks-küsimusi, on see teekond enesepõlguseni. See viib meid depressiooni ning me kipume end nahutama, see aga pole produktiivne. Kui me aga küsime selle asemel «mida», oleme me rohkem tulevikku vaatavad. See aga on tohutu erinevus.»

Seega tasuks Eurichi sõnu meeles pidada ning järgmisel korral jamasse sattudes hoopis mõtiskleda, mida me saaksime teisiti teha, mitte miks miski valesti läks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles