Beebile raamatu lugemisel on reaalne kasulik mõju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Iñigo Quintanilla / PantherMedia / Scanpix

Tuleb välja, et juba pooleaastased beebid saavad sinu sõnadest aru. Kui sa oled seni kahelnud, kas nii väikesele lapsele tasub üldse raamatut ette lugeda, siis uus uuring kinnitab, et oled õigel teel.

Independent vahendab möödunud nädalal konverentsil Paedriatic Academic Societies Meeting esitatud uuringut, mis viitab, et juba beebidelegi lugemine aitab arendada nende keele- ja lugemisoskust, mis avaldub küll neli aastat hiljem, enne kooliminekut.

Selle järelduseni jõudsid uurijad pärast 250 ema ja beebi jälgimist 4,5 aasta jooksul. Nad vaatlesid laste sõnavara ning võrdlesid, kas emad olid neile ette lugenud ning samuti seda, kuidas lugemine toimus – kas lapsed osalesid aktiivselt, kas juttude sisu arutati jne. Selgus, et üsna täpselt sai ennustada nelja-aastaste laste lugemisoskust selle põhjal, milline oli beebieas neile ette lugemise kvaliteet ja kvantiteet.

Uuringu juhi sõnul on leiud väga põnevad, kuna viitavad, et väikelastele, ka beebidele ettelugemisel on pikaajalised positiivsed mõjud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles