Ekspert rahvameditsiinist: kõige rumalamad kodused «ravimid»

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Internet on täis (video)õpetusi, kuidas ühe või teise hädaga võidelda ning nõuandeid, mis peaks lahendama levinud mured. Kuid kas need ka töötavad?

AOL küsis gastroentroloogilt dr Roshini Rajilt hinnangut levinud «ravivõtetele» ning kui sa järgmine kord näed internetis nõuannet, mis tundub liiga veider, et olla tõsi, siis võid teha panused sellele, et nii asi just ongi. Dr Raj töötab professorina New Yorki meditsiinikoolis ja arstina NYU Langone meditsiinikeskuses.

1. Pane sibul magamise ajaks soki sisse. Väidetavalt aitab see kehast toksiine välja viia ning aitab isegi halvast haisust lahti saada, kuna tapab baktereid. Dr Roshini Raji sõnul on tegemist müüdiga. «Sibulad on väga tervislikud, kui neid süüa, kuid nende soki sisse panek ei tee sulle meditsiiniliselt midagi,» ütleb ta. Õnneks ei ole see sulle ka kuidagi kahjulik.

2. Akne vastu saab võidelda hambapastaga. «Hambapasta pole mõeldud selleks, et sa seda endale näkku määriksid,» ütleb dr Raj. «See võib olla suisa nahka ärritav, põhjustada edasist ärritust ning põletikku.»

3. Põletuse vastu aitab nii munavalge kui ka või. Dr Raji sõnul on need raviviisid kahjulikud. Kõige parem on põletatud kohta loputada jaheda veega.

4. Kolloidhõbe võitleb külmetuse, nohu ja bronhiidiga. Väidetavalt on kolloidhõbedalahusel võluvõimed, seda propageeritakse ka Eesti populaarsetes alternatiivkanalites. Meditsiiniekspertide sõnul on tegemist aga suisa ohtliku trendiga. «Pidevalt kolloidhõbedat tarbides ladestub see kudedesse, mis võib kaasa tuua tõsise organikahjustuse ning põhjustada ka püsiva hüperpigmentatsiooni, mis tähendab, et su nahk muudab püsivalt värvi,» hoiatab dr Raj. 2008. aastal sai Washingtonis kuulsaks Paul Karason, kes sai oma sinaka nahatooni tõttu hüüdnimeks Papa Smurf. Tema konditsiooni põhjustas just kodus valmistatud kolloidhõbeda lahuse joomine. Mees suri 2013. aastal 62-aastasena kopsupõletikku.

5. Joodav päikesekaitsevahend. Firma nimega Osmosis Skincare pakub tarbijatele lahust, mis kaitseb päikese kahjulike mõjude eest suukaudselt. Väidetavalt säästab see inimesi õliste kaitsevahendite nahale määrimisest. «Joodavate päikesekaitsevahendite puhul pole tõestatud, et neil oleks nahavähiriski vähendav toime ja nad pole absoluutselt alternatiiviks tavalisele päikesekaitsekreemile,» manitseb dr Raj.

6. Kopsupõletikku saab kodus ravida oreganoõliga. Dr Raj ütleb, et tegemist on eriliselt ohtliku nõuandega. «Kopsupõletik, eriti, kui see jätta ravimata, võib tuua kaasa tõsiseid komplikatsioone ja lõppeda fataalselt,» hoiatab arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles