Kas naine saab valida keisrilõike?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keisrilõike teel sündinud beebi oma vanematega.
Keisrilõike teel sündinud beebi oma vanematega. Foto: Mercury Press and Media Ltd/Caters News Agency/Scanpix

Keisrilõige on vajalik ja tänuväärne sünnitusabi meetod, mis päästab palju elusid, kuid seda vaid juhul, kui esineb lõikuse tegemiseks vajadus. Emmede Klubi poole pöördus lugeja, kes tahtis teada, kas esimese lapse keisrilõike teel ilmale toonud naine saab ise paluda, et ka teine laps sünniks keisrilõike teel.

Keisrilõike meetod on välja arendatud selleks, et tuua laps muul moel ilmale juhul, kui vaginaalne sünnitus ohustaks lapse või ema elu, toonitab Emmede Klubis ämmaemand Maret Voites. Paljudel juhtudel on keisrilõige ainus võimalus, kuid asjatut keisrilõiget ei saa soovitada.

Mõnikord tundub naistele, et keisrilõike teel sünnitada on lihtsam. Ämmaemanda sõnul on aga keisrilõige suur operatsioon, millega kaasnevad riskid nii emale endale kui ka tema lapsele. Narkoosil võib olla negatiivseid mõjusid emale ja lootele. Iga operatsiooniga kaasneb alati tehniliste probleemide risk - näiteks võimalus vigastada naaberorganeid, suurem verekaotus ja muudki. Operatsioonijärgselt tuleb arvestada tromboosi- ja infektsiooniohu ning teiste tüsistustega.

«Ka operatsioonist taastumine, imetamise käivitumine ja vastsündinu kohanemine on keisrilõike puhul reeglina keerulisemad kui vaginaalse sünnituse järgselt. Keisrilõike teel sündinud lapsed ei saa loomulikku stimulatsiooni, mis tuleneb sünnikanalit pidi alla liikumisest, ning seetõttu tuleb neile tihti anda lisahapnikku ja aidata neid hingama hakkamisel. Samuti ei saa nad osa loomulikest hormoonidest, mis vabanevad vaginaalse sünnituse käigus ning aitavad beebit esimeste eluhetkede jooksul,» toob Voites hulgaliselt näiteid.

Tihti on põhjuseks, miks naine eelistab keisrilõiget vaginaalsele sünnitusele, hirm sünnitamise ees. Sellisel puhul on kindlasti kohane võtta ühendust kõigi suuremate haiglate juures töötavate raseduskriisi nõustajatega. Koos abilistega on võimalik hirmud seljatada ja laps ikkagi turvalisemal viisil ilmale tuua.

«Varasemalt oli järgmiste sünnituste puhul keisrilõige näidustatud, kui üks lastest oli sündinud keisrilõike teel, kuid nüüd on suund pigem selline, et kui rasedus on kulgenud normaalselt ning eelnevast keisrilõikest on möödas vähemalt aasta-poolteist, siis soovitatakse naistel peale eelnevat keisrilõiget ise sünnitada,» sõnab Voites. «Kuna kogemused näitavad, et paljud naised sünnitavad järgmised lapsed turvaliselt vaginaalsel teel, siis soovitataksegi naistele seda madalamate riskidega sünnituse viisi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles